Det er sørme ikke tit, man udgiver en koncertoptagelse med 27 år på bagen – men det er netop sagen her.

De to musikere fra Norge og Irland, som hver for sig er navnkundige i deres hjemlande og internationalt, spillede denne koncert sammen på Telemark Festival i 1994. Da havde de kendt hinanden i 17 år og længe drømt om en koncert sammen.

De er begge singer-songwriters i ordets bedste betydning: Sangere og sangskrivere med guitar. Det er så ikke hele sandheden, for Nilsen spiller også seljefløjte og hardingfele, Irvine også mundharpe, mandola og bouzouki. De bruger naturligvis hele instrumentariet på cd’en, men hovedindtrykket er to syngende mænd med guitarer.

Materialet er i vidt omfang egne tekster og melodier i hjemlig traditionel stil – og det vil altså sige med afsæt i henholdsvis norsk og irsk folkesang, men en del af Nilsens sange er oversættelser af engelsksprogede folk songs. Særligt interessant er det, hvor meget det hele minder om hinanden. Den positive udlægning er vel, at de to musikere matcher rigtig godt på cd’en, som derfor bliver meget homogen. Den mindre positive, at de tilsyneladende med hvert sit afsæt er kørt ind i den samme ensformige stilart med engelske, irske og amerikanske folk songs blandet med en smule country, lidt oldtime og en lille smule traditionelt stof.

Den gik i 90’erne på de store festivaler, men måske var den ikke gået i dag, hvor der er større krav til identitet og relevans. Her havde man måske kunnet finde godt stof i en emigrantvinkel på norsk og irsk folkelig tradition – de talrige, som drog ud fra sult og fattigdom og søgte lykken på den anden side af Atlanten. På cd’en leder man forgæves efter en oplysning om, hvorvidt de to musikere sidenhen spillede flere koncerter sammen. Måske fordi de ikke gjorde det.

God musik og stemmer – en bestemt hyggelig cd at have kørende, men allermest en ting for festival-nostalgikere

Øverst: Andy Irvine Foto: Andy Hartigan