Her er julegaven, der favner såvel de gamle 68´ere som dem, der fulgte!  Et bevis på, at Dylans og Steppeulvenes ånd stadig lever i en ny generation af musikere, der hverken var født eller påtænkt, da Eik Skaløes sjæl fløj til de evige galarmarker, og hans jordiske rester blev fortæret af rovdyr på grænsen til Pakistan i 1968.”Til Sommeren” udkommer på CD og digitalt på mandag d. 6. november, og det fejres samme aften med en release-koncert på INSP! i Roskilde kl. 19 til 21.30. Her spiller de hele albummet live, der er gratis adgang – og du er også velkommen!

”Til Sommeren” er gruppen Langsyns tredje album, og jeg er blevet både glad, stemningsmættet og udfordret af at lytte. Pladen indeholder otte dansksprogede skæringer med Peter Butzback Larsens drævende, vrængende og hæse hippiestemme og stativ-mundharmonika i centrum. Han er frontmanden i trioen, som også tæller Thomas Ruben Carlsen på bas og den til lejligheden indforskrevne Jesper Elnegaard på trommer.

Det swinger rigtig godt i rytmefast enkelhed. Teksterne er mere stemningsmalende end fortællende, men de overvejende rimløse ordmalerier er smukke, poetiske og velegnede til at sætte tanker i gang. Tanker om sommeren, solopgange, regn, kærlighed, morgendis, blomster og aftenmørke. Peter Butzback siger selv om bevægelserne bag sangene:

”Vores sange er som små gnister af håb. Af utopi – måske. Af ånd”. Han tilføjer, at det virker som om, vi i dag har erstattet ånd med præstation. Eller rettere performance, som vi nu kalder det. Derfor bør der tilbydes en anden vej, en mere reflekterende og poetisk, og det ser Langsyn deres sange som et bidrag til.

Denne CD er en pastiche; et fortidigt musikalsk udtryk, som er skamløst tilbageskuende, vil nogle måske hævde. Der er ikke mange ”likes” på Youtube til den halve snes sange, som præsenterer Langsyn, så det kunne måske bekræfte, at gruppens stil ikke falder i god jord i dag. Jeg vil dog vove den påstand, at det blot skyldes, at gruppen ikke til fulde er blevet opdaget endnu. Det må ses som en kvalitet, at man er genbrugende traditionsbærer og kan skrive både iørefaldende sange og flertydige, æggende tekster, sådan som Langsyn gør det. Lidt hippieånd kunne kun gøre en verden med krige, sult og klimakatastrofer lidt bedre, så gerne mere af det.

Adressen er Køgevej 4-6, 4000 Roskilde.