Det er ved at være år siden nærværende anmelder første gang stiftede bekendtskab med et par helt unge knægte med udspring i Viborg Musikskole.

Duoen gik under navnet Barslund & Ruhe, men musikken var den irske instrumentalmusiktradition, såvel traditionelle som selvkomponerede melodier. Både den tekniske kunnen og fornemmelsen for musikken hos disse dengang stadig umyndige ungersvende var forbavsende god. Hurtigt fik de tilføjet Oisín Walsh på bodhrán og tog navnet Kasír. Nu foreligger deres andet cd-udspil.

Man må i den grad sige at de lovende takter fra dengang for ikke så mange år siden nu er udviklet til en modenhed i sikkerhed og udtryk som kun kan imponere. Kærligheden retter sig fortsat mod instrumentaltraditionen på den grønne ø med et stigende antal selvkomponerede numre, men de går ikke af vejen for at udfordre sig selv og lytterne med et par sange der afslører at rock og pop ikke er et fremmedord for dem. Ikke noget med at kaste sig ud i vilde eksperimenter af revolutionerende karakter, men en organisk og afbalanceret udvikling. Skridtvis fremad på et sikkert grundlag med fordybelsen i fokus. En i bund og grund holdbar måde at håndtere begrebet udvikling på.

Med Rune Cygan Barslunds harmonika eller whistle som melodiførende front, Aske Fuglsang Ruhes guitar eller mandolin samt lejlighedsvise vokal og Oisín Walsh´ bodhrán får Kasír frembragt en musik som med beundringsværdig styrke angriber og samtidig behager øregangene. Man skal ikke altid sammenligne, og disse herrer fortjener at fremstå som unikke, men alligevel dukker irske Flook op i anmelderens bevidsthed – og skal det være, så er sammenligningen ment aldeles rosende, hvad læsere med kendskab til bemeldte kapel vil kunne bevidne. Her får vi energiske, swingende og fremaddrivende dansestykker, fyldigt krydret med melodiøs afdæmpethed. Klædelig afveksling der sørger for at man ikke trættes før tid og piller pladen af.

Det er da ligegodt kreperligt at man ikke kan sætte brillerne ned på næsespidsen og med korslagte arme finde nogle forbehold at kloge sig på, men det må man bare tage. Måske kommer de efter mange gennemlytninger, men indtil da må der bare kapituleres med et: Fandeme godt skuldret, knægte!

Kasír: ”Chilling On A Sunday”

GO´ Danish Folk Music (2010)

Nils Thorlund