Steffan Søgaard Sørensen kendes mest som en fremragende kontrabassist, men det har ikke været holdt hemmeligt, at han tillige spiller en glimrende violin. Det er som sådan, vi hører ham her. Han har i mere end 10 år spillet til dans med swing-, blues- og ragtimepianisten Kristian Jørgensen.

Jørgensen er uddannet på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium, og det kan måske lyde lidt stramt, men han har derudover tilegnet sig swingtraditionen i selveste New Orleans. Han virker desuden som komponist og repetitør på Det Kgl. Teater. Hans spændvidde er altså ganske betragtelig, men det er først og fremmest på jazz- og bluesscenen, han har sit vidtspændende virke. Hans samarbejde med Sørensen inden for den traditionelle dansemusik gør duoen til et yderst interessant bekendtskab. Nu foreligger deres debut-cd.

Fundet af en glemt nodebog fra 1700-tallet kom som manna fra himlen til de to spillemænd, og de gik straks i gang med at grave i guldet. Repertoiret på ”Rå og usødet” rummer et udvalg fra nodebogen, kombineret med anden traditionel og original musik, herunder kompositioner af Steffan Søgaard Sørensen.

Kombinationen af traditionelt spillet violinmusik og Kristian Jørgensens råswingende klaverakkompagnement er særdeles interessant og vækker specielt associationer i retning af den traditionelle musik på Cape Breton i Nova Scotia, Canada. Musikken danser let og alligevel pågående fyrigt hen over gulvet – når ikke lige de smukt fortolker et sæt valse fra Shetland eller den afsluttende Lullaby.

Duoen må have sparket mange dansere ud over deres normale grænser og sendt dem opløftede og svedende af gulvet. Stykkerne udføres stærkt kompetent og med dedikeret glød og energi, og sammenspillet bærer stærkt præg af, at det ikke er første gang.

Landets folkedanseforeninger skulle se at få støvet blæst op med et besøg af Jørgensen & Sørensen. Dansemusik er det jo netop, men det er absolut også en fornøjelse blot at sidde og lytte til dem, mens man swinger med indvendig og ser et gyngende dansegulv i forestillingsverdenen.