Det svenske folkrockband Hoven Droven har givet den svenske traditionsmusik nogle heftige spark i agterspejlet siden den spæde begyndelse i 1989. De brugte et par år på at finde den rette besætning, igen et par år på at udvikle det musikalske koncept og debuterede på CD i 1994. Men bandet regner tilsyneladende 1991 som det egentlige begyndelsesår. De kalder i hvert fald deres nye udgivelse ”Trad” en markering af 30-årsjubilæet. I øvrigt deres første udspil i 10 år. Man skal ikke lade sig vildlede af titlen. Den udtrykker blot Hoven Drovens respekt og taknemlighed for den traditionelle musik, som de bygger deres udladninger på.

På indspilningen har de gjort lydbilledet om muligt endnu mere massivt med tilføjelse af fem gæstemusikere, tre strygere, en guitarist og en harmoniumspiller, til deres grundbesætning med violin, saxofoner, elguitar, bas og trommer. ”Trad” åbner forsigtigt på Amerikalinjen, men kulminerer efterhånden med det saftige raseri, vi kender bandet for. De leverer mere nedtonede stykker og sekvenser, men jeg skal da love for, at gækken også slås løs, så selv de tungeste heavybands må hæve øjenbrynene. Karakteristikken gælder for både de traditionelle og de selvkomponerede stykker.

Svenske traditioner rummer nåleskovsmørke elementer, som gør dem oplagte til rocktungt ladede arrangementer, og på det område er Hoven Droven svære at overgå. Bandet er stærkt kapable musikere og mestrer deres koncept med varierede og kontrasterende arrangementer, der fremhæver såvel de nedtonede som de pågående sekvenser. De fleste heavybands opbygger nummer for nummer en lang massiv lydmur, som til sidst bare bliver kedelig. Den fælde falder de aldrig i – og så emmer det hele stadig af svensk tradition.

Der vil givetvis være traditionalister, som løber skrigende bort fra denne musik, men der er grundlæggende ingen forskel på et spelmanslag og Hoven Droven udover i arrangementerne. Den svenske tone og puls fastholdes, måske endda yderligere accentueret af netop de svulstige arrangementer. Det er tung, men velsmagende føde.

Albummet er udkommet både som CD, vinyl og kassettebånd.

https://www.hovendroven.net/

https://music.youtube.com/playlist?list=OLAK5uy_kBuSMIFG1I8YT8q_2b7hVHrIyqBLi3pow

https://www.facebook.com/hovendroven/