Eskil Romme kom for få år siden ud med en pladefuld egne kompositioner under titlen Himmerland. Nu omgiver han sig med en lille håndfuld musikere, og orkesternavnet er Himmerland, endskønt alene Romme selv har et tilhørsforhold til denne nordjyske landsdel. De øvrige er fra København, Bornholm, Polen og Ghana, men hvad…

Hvor den nævnte tidligere plade var et musikalsk udtryk for Himmerland, er nærværende netop udgivne nærmest global med sin meget brede musikalske palet. Faktisk tangerer titlen det misvisende, men pyt nu

 

Den røde tråd er nykompositioner af medlemmerne Morten Alfred Høirup, Ditte Fromseier og Eskil Romme, og i den sammenhæng virker sangene Pigen og soldaten, Det lysner over agres felt, Hils fra mig derhjemme og Elverskud fremmede. Som om ræsonnementet var: Der skal sange med, men vi har ikke rigtigt nogen af egen avl. Tilmed stikker de i hver sin retning. Til gengæld har Ditte Fromseier en dejlig sangstemme.

 

Nå, forbehold og surt anmelderi til side og fokus på pladens egentlige vitaminer. De genre- og traditionsfrigjorte egenkompositioner rummer en masse gode og interessante elementer, melodisk og rytmisk, og musikerne er absolut velfunderede. Slige ingredienser giver en tæt, præcist spillet og udtryksfuld musik, som måske visse steder savner den sidste kropsglød (Må man godt skrive ”nosser” i en anmeldelse, når man ikke hedder Klaus Lynggaard?).

Indvendingen vedrørende krop og glød er nu ikke central. Musikken udfoldes på violin, saxofon, guitar, bas og percussion og er som sagt velspillet, sine steder rytmisk spændstig og sine steder smuk.

Summa summarum: Det er nu slet ikke så ringe endda – bortset fra coveret. Man får associationer i retning af James Last eller noget i den dur. Uha da!

 

TUTL, SHD118

 

www.himmerland.it

www.tutl.com