Nyt-coverbillede-+-pressebilledeDebut- CD med et dusin engelsksprogede sange fra en (særligt) sensitiv sangerinde.

Den 28. august kan Helene Bak få en længe næret drøm opfyldt. Det sker, når hun holder release-koncert på sin debut-cd, ”Oh So Quiet”. Hvis din vej skulle falde forbi, og hvis du vil have en god musikalsk oplevelse med en dansk sanger og pianist i verdensklasse, så foregår det på Salonen i Grønnegade i Århus, kl.20.00.

Umiddelbart havde jeg faktisk lidt modstand mod at gå ombord i denne plade. Jazzet pop med en sangerinde der – måske lidt selvpromoverende – gjorde krav på at være belastet af og begavet med et særligt følsomt sind, som der står på pressemeddelelsen. Hun så desuden noget skræmmende mut og indadvendt ud på pladeomslaget. Og så igen, igen al den snak om kærlighed – et på én gang totalt dejligt og håbløst fortærsket emne! Det medfølgende forbilledligt smukke og fyldige teksthæfte lod ingen i tvivl om, at her berørtes kærlighedstemaet i alle mulige afskygninger. Hvad skulle nu alt dette til på en folkemusikhjemmeside?

Men allerede efter den første gennemlytning med gode øretelefoner på måtte jeg overgive mig. Her er virkelig en stemme og en pianistinde, der omgivet af en håndfuld superprofessionelle musikere ryster stemninger, klange og vellyd ud af afspilleren. Og når man som jeg lige har hørt og set Perry Stenbäck spille og nu genhører hans eminente guitarspil her på pladen, så forekommer det, at det dårligt kan gøres bedre. Ud over Stenbäck medvirker bl.a. Lise Dandanell (kor), Jens Haack (sopransax), Dan Hemmer (orgel) og Øyvind Ougaard (harmonika). Kun en håndfuld musikere ad gangen på hvert nummer, så enkelheden aldrig tabes.

Det er stort set Helene Bak, der har skrevet såvel ord som melodier hele vejen. Kærlighedens temaer antydes og behandles med relativt få ord. Her er glæden ved endelig at finde kærligheden og opleve, at gammelkendte ord får ny betydning (”How I Feel”). Her er lysten til at bryde ud af den hverdagsagtige trummerum, skønt man ved, at det nok vil såre kæresten (”I Could Let Go”). Og her er glæden og trøsten hos den elskede i en meget smuk ballade, der rigtigt lader Stenbäcks overlegne guitar høre i duet med Morten Ramsbøls følsomme bas (”You´ll Get Me To Sleep”). Ind i mellem bruges der så få ord, at sangens mening næsten går tabt. Eller måske åbner det netop for flertydighed som på ”Ayo” eller ”Stars”. Også det endnu en gang at turde vove kærligheden – trods brændte vinger – behandles. Det sker i nummeret ”Let Me”, hvor Dan Hemmer spiller et inciterende og sprødt orgel.

DRs Bigband opførte i 2013 sangen ”It´s Spring”, som også er med på cd´en. Det skete i forbindelse med konkurrencen ”Årets Nye Jazzstjerne”, og det affødte en invitation til Helene Bak om at være solist ved samme konkurrence året efter. ”It´s Spring” løftes på cd´en flot og forårsagtigt af Jens Haacks smukke sax. Helene Bak blev i 2013 uddannet fra Syddansk Musikkonservatorium og Skuespillerskole med rytmisk klaver som hovedfag. Udover at hun dyrker sin egen musik er hun bl.a. med i vokalensemblet Vocal Line og spiller i flere konstellationer med danske kunstnere. Helene Bak! Dansk kunstner i international klasse og helt bestemt en sanger og sangskriver, vi kommer til at høre mere til.