cd hayseed dixieHayseed Dixie har et stort Tønder-publikum, der vil juble over at gense de fire barske drenge i den smukke grænseby i 2015. Og de spiller en stil, der – sjov, populær, gyngende og hæsblæsende – er blevet kaldt “rock-grass” for at antyde en effektfuld blanding af bluegrass, stadionrock og traditionel amerikansk musik som country og hillbilly. Stadionrocken er, som navnet antyder, rock for et stort publikum, ofte med baggrund i hård rock og heavy metal. Gang i den, fed feststemning og genkendelighed – glem alt om lytte-tekster og stille numre.

Inspirationen til det nye album, der officielt udkommer 12. januar 2015, opstod under en forårsturné i Tyskland i 2014. Her hørte gruppen på vejen fra Dortmund til Frankfurt gruppen Survivors hit fra 1982 ”Eye of the Tiger” seks gange på seks forskellige radiostationer – på samme dag! Dermed var grundstenen lagt til ”Hair Down To My Grass”, der har fokus på stadionrock-klassikere fra 1970erne og 1980erne. Pladen indeholder 12 numre, som udover den med tigeren bl.a. også tæller ”The Final Countdown”, ”Livin´on a Prayer” og ”Comfortably Numb”.

Hayseed Dixie blev dannet i 2001 og er specialister i coverversioner af hardrock-numre. Ikke desto mindre er de fleste af de mange instrumenter, som de behersker, hentet fra folkemusikken: Den meget vigtige banjo, mandolin og akustiske guitarer.

De fire bandmedlemmer, der på CD’ens omslag ligner en blanding af djævletilbedere og Bandidosrockere, der viser horntegnet som værn mod onde ånder, spiller og synger forrygende. Med sprøde stemmer og den gennemgående banjo, der klæder de gamle hits vældigt godt. Hvis dette er vejen til at få et stort danselystent og feststemt publikum i tale, et publikum, der måske ellers ikke ville lytte til folkemusik, er det helt fint. Her er musikken til lørdagens fest med sjusser, dans og shots. Det er lidt som at køre i rutsjebane og hele tiden være helt oppe på toppen. Det ene hit efter det andet. Huj, hvor det går! Iørefaldende melodier og tekster, som mange sikkert vil kunne genkende fra deres første skoleballer, første branderter og første kys. Muntert, gyngende og morsomt.

Men – hånden på hjertet – ikke særligt udfordrende eller originalt. Teksterne rummer genkendelige, velskrevne linjer, men det er coverversioner og ren pop! Ingen skarpe hjørner, ingen samfundskritiske intentioner, ingen forholden sig til den verden, vi står midt i lige nu! ”Eye of the Tiger” for eksempel! Titelsangen til Sylvester Stallone-filmen ”Rocky 3”, en sang om at fokusere på at banke modstanderen. Men vældigt iørefaldende er den unægtelig, den sang, der i 1982 bragte den amerikanske rockgruppe Survivor helt til tops på hitlisterne.  Eller ”The Final Countdown”, svenske Europes monsterhit fra 1986, om at tælle ned til rumrejsen til Venus. Så er der lidt mere bid i ”Living on a Prayer” om et fattigt par, Tommy og Gina, som kæmper for at få deres forhold til at hænge sammen. Eller ”Comfortably Numb”, Pink Floyds sang fra 1979 om rocksangeren Pinks nedtur og misbrug.

Hayseed Dixie er på koncertturné i Danmark i marts 2015 og spiller som sagt på årets Tønder Festival – uden tvivl for et stort og begejstret publikum, som de forstår at få til at gynge med.