Jens Drewsen og Katrine Harboe står i spidsen for en ny udgivelse fra Ribe Danse- og Spillemandslaug. Drewsen har siden slutningen af 1970’erne været en af hovedkræfterne i det ripensiske miljø, og musikken er som coveret lover både traditionel og upoleret. Det vil sige uden lydsminke og andet teknisk ”snyd”, men ren og velplejet spillemandsmusik. De to nævnte violinister spiller dels som duo, dels sammen med tre mindre grupper – Liv, Bøg og det til lejligheden sammensatte Violinorkestret – og endelig sammen med resten af lauget.

Der er flere gamle end nye melodier på pladen, og når de nye lyder næsten lige som de gamle, så bør man selvfølgelig spørge, hvori det i titlen lovede ”nyt” består? Et lidt finurligt svar kan være, at der nu efter ti års ny dansk folkemusikbølge udgives så meget ikke-hørt-før, at den simple eller rå musik er blevet en mangelvare. I så fald rammer Ribe-folkene rigtigt, men ellers synes jeg det er lidt tamt. Et par af de traditionelle melodier bliver peppet op med nye toner og moduleringer, det lyder bare lidt søgt og giver ikke musikken yderligere kraft.

Til gengæld synes jeg, at Violinorkesterets to bidrag med Harboe og Drewsens egne (og dermed nye) ”Lines Skottish” og ”Gallop” er mest høreværdige på cd’en. Lyden af rigtige spillemænd og violiner glæder min sjæl, mine fødder og mine ører i nævnte rækkefølge.

Der er saft og kraft i den traditionelle musik. Jeg tror det var Mills Brothers, der ved en koncert bød publikum velkommen og annoncerede, at de ville præsentere ”Something old and something new. Mostly old…” Til publikums store begejstring, for det var netop, hvad de forventede og håbede. Jeg er sikker på, at disse 15 upolerede fra Ribefolkene vil glæde rigtig mange, der sætter pris på den rene og u(s)polerede spillemandsmusik.

Harboe og Drewsen: “Gammelt og nyt. 15 upolerede”

Eget selskab (2010)

Steen Dahl