“Natural Angle” er Grádas femte plade. Gráda har efterhånden slået sig fast som et af de mere interessante bands, der kommer fra Irland i disse år, og denne position konsoliderer de på “Natural Angle”.

Med Tim O’Brien som kyndig producer er der for alvor lagt op til transatlantiske fiks-fakserier. Dette kommer blandt andet til udtryk i settet “The Hutts Reels”, hvor tempoet er holdt i bund, og den underlæggende banjo får melodierne til at flyde lige så dovent som Rio Grande.

De hurtige reels har en overlegen lethed over sig. Stephen Dohertys irske trætværfløjte og David Dooceys fiddle klæder hinanden rigtigt godt. Energien og dynamikken i melodierne er fremragende. Doocey spiller desuden en udemærket concertina, som man desværre ikke hører så meget til på pladen.

Sangene leveres smukt af de forskellige medlemmer. Først og fremmest af Nicola Joyce, hvis stemme er ren og klar uden at være ornamenteret ihjel. De valgte sange bevæger sig også i periferien af det traditionelle. Faktisk er den eneste traditionelle sang den veludførte “Pretty Polly” – en sang som i forskellige varianter huserer både i britiske og appalachiske sangtraditioner.

Tim O’Briens indflydelse ses også tydeligt på sangmaterialet, hvor det blandt andet er blevet til en fremragende version af Mississippi John Hurts “Louis Collins”. Gráda formår at give sangen et markant irsk touch, som understreger hele den transatlantiske idé, som handler om langt mere end at smide 5-strengs-banjo på et par reels eller spille oldtime-tunes på uillean-pipes.

Der er desuden også blevet plads til en dansk melodi på pladen, nemlig den skæve “Femspring”, som Gráda efter sigende skulle have samlet op på Christiania. Det er ret sjovt at høre den foriskede version, og den passer fint som åbner i et sæt, der ellers består af to hurtige reels.

Gráda: Natural Angle

Compass Records (2010)

www.gradamusic.com

www.myspace.com/gradamusic

Søren Jensen Lund