Jamen, hvad kan vel være mere logisk end at kalde en efterfølger for slet og ret ”2”? Det er fire år siden, at Lydom, Bugges og Høirups første udgivelse, ”Gangspil” udkom, og her har vi så ”Gangspil 2”. Det er en dobbelt-cd, der emmer af liv, dansk folkesjæl og spilleglæde. Man kan høre gulvbrædderne knirke, sveden dryppe og danserne trampe i forsamlingshuset. I det hele taget er det svært at holde benene i ro og bevare december-pessimismen, når man lytter til pladerne. Smukt, medrivende, virtuost, humørfyldt og gennemarbejdet.

Gangspil startede som en trio, men Morten Alfred Høirup er gået ud. Tilbage har vi duoen Sonnich Lydom og Kristian Bugge, der både synger og spiller diverse harmonikaer og violin. De to har allieret sig med en stor håndfuld gæstesangere og musikere, som bl.a. tæller Malene D. Beck på piano og Jacob Fischer på guitar. Sidstnævnte kan få ”Bornholmervals” til at lyde som noget, Django Reinhardt har fundet på, og det bliver den bestemt ikke dårligere af. Malene Becks klaver tilføjer en slagfast Cape Breton-rytme til en stor del af numrene, som det er en fornøjelse at lade hovedet vrikke, fingrene knipse og benene steppe til.

Tiden efter den første pladeudgivelse i 2015 er ifølge Bugge og Lydom brugt på mange små ture i Danmark, Tyskland, Belgien, Finland og Frankrig samt mere end 100 koncerter i USA og Canada. Teksthæftet til pladerne er helt i overensstemmelse med gruppens store publikum og rejseaktivitet på engelsk. Her satses med god grund på det store udland, og man må glæde sig over, at vi har så gode kulturambassadører.

Niels Thorlund skrev på rootszone.dk i september 2015 i anledning af den første plade: Det er både rigtigt og vigtigt, at nulevende musikere søger tilbage og finder traditionel dansk musik, som ellers ville være blevet offer for historisk hukommelsestab. Konceptet gælder stadig, for Gangspil 2 indeholder både selvskrevne stykker fra Sonnich Lydoms hånd og dertil en masse traditionelle melodier og sange fra hele Danmark, lige fra Vendsyssel til Bornholm.

Et ”gangspil” er, som det vil være nogle bekendt, en tromle til det tovværk, der især har været benyttet til at hæve ankeret fra skibe. Måske er navnet ikke helt tilfældigt valgt, for her er både tale om at have et solidt tag i traditionen og samtidig løfte den ind i vor tid.

Det er svært at fremhæve enkelte numre fremfor andre, og cd’erne indeholder ikke færre end 28 skæringer til den ringe pris af 149 kr. Men jeg synes helt bestemt, at Sonnich Lydom er god til at komponere sønderhoninger (A 3), og at hans Sensommervals (B 3) er en ørehænger. Desuden har jeg en svaghed for melodierne fra Lollandsbrødrene Basts nodebog (1763-1782). Til forskel fra mange andre udgivelser med instrumentalister er Bugge og Lydom desuden ikke bange for at bryde ud i sang – og hurra for det!

”Gangspil 2” er 28 gode eksempler på, at den danske, traditionelle folketone i den grad holder og har det godt!