Den unge svensk-estiske kvartet Fränder, på dansk noget i retning af ”ligesindede”, skiftede i sommer navn fra det hidtidige Folk och Rockare. Det skyldtes måske navneligheden med det svensk-norske 70’er/80´er-band Folk och Rackare, som Fränder også har et umiskendeligt musikalsk slægtskab med, endda også repertoiremæssigt.

Fränder, coverKvartetten blev dannet i 2015 af tre estiske søskende og en svensker, to kvinder og to mænd, og barsler nu med denne debut-cd. Fränder havde for ganske nyligt koncertdebut i Danmark på Godtfolk Festivalen på Fanø, hvor de også havde dansk release for cd´en.

Repertoiret, som er både svensk og estisk, tager udgangspunkt i traditionelle sangtekster fra de to lande, musikalsk indpakket i nykomponerede melodier af kvartettens medlemmer – med undtagelse af åbningsnummeret, som skyldes netop ovennævnte Folk och Rackare. Vokalharmonier og gennemførte musikalske arrangementer er kendetegnende for Fränders musik, som udføres på violin, fløjte, bouzouki, mandolin og kontrabas.

Selvom det musikalske slægtskab peger tilbage i tiden, fremstår musikken alligevel nutidig. De gennemførte og ind imellem komplekse arrangementer udføres med et stort musikalsk overskud, og vokalharmonierne er særdeles velklingende i kraft af både fine sangstemmer og en indfølt udførelse. Den vokale vellyd står ikke i modsætning til, men går tværtimod fint i symbiose med arrangementernes ind imellem pågående rytmik. Syntesen fremstår på én gang både varm stærk. En herligt ungdommelig spilleglæde fuldfører det samlede musikalske billede af denne lovende og yderst sympatiske kvartet, som med deres musik venligt og gæstfrit byder lytteren indenfor i deres facetterede toneverden.

Fränder skal ønskes velkommen til Dannevang og kan varmt anbefales til såvel det pladekøbende segment som til danske koncertarrangører. Kvartettens både varme, virile og imødekommende udstråling kan højst skuffe de allermest forhærdede sjæle.

www.madkingproduction.com/frander

www.facebook.com/frandermusic