Dagens ungdom imponerer gang på gang. I en alder, hvor vi andre døjede med at lære tre Donovan-akkorder på guitaren uden at få alt for ondt i fingrene, med imponerende instrumentbeherskelse og på soleklart konservatorieniveau, sprøjter den det ene vellydende nummer efter det andet ud på plade og på spillesteder.

sofaFloating Sofa Quartet består af fire unge musikere fra Danmark, Sverige og Finland. De lyser af spilleglæde, og den geografiske spredning sikrer variation – dog med en sikker nordisk grundtone under det hele.

Musik skal selvfølgelig høres på spillestederne! Men hvis man nu ikke lige synes, man har tid og råd til at rejse til Finland eller Sverige, hvor gruppen med det sjove navn giver koncerter her i de mørke måneder, kan man nyde de sjove og charmerende klip på hjemmesiden.

Den Flydende Sofa er: Leija Lautamaja (melodeon og harmonium), Malte Zeberg (bas og mandolin), Clara Tesch (violin og bratsch) og Mads Kjøller-Henningsen (træfløjte og svensk (!!) sækkepibe). Gruppen, der blev dannet som resultat af en musikkonference i Vilnius i 2013, har allerede modtaget flere priser, og de var nomineret som Årets Talent ved Danish Music Awards Folk i 2015.

Den foreliggende CD er gruppens overbevisende debut. Undren over gruppens og pladens navn er en fin appetitvækker, der giver yderligere lyst til at kigge på hjemmeside og pladeomslag. Her kan man læse, at pladetitlen er et citat fra et digt af harmoniumspilleren Leija Lautamaja: ”Jeg savner dig slet ikke så meget/ når jeg husker, at du ser den samme måne/ den er dér for alle/ men kun du ved, hvordan jeg ser den.”

I Morten Alfreds radioprogram ”Katten i Sækken” 15. november kan man høre den sjove historie om, hvordan gruppen fik sit navn. Det er på sin vis opkaldt efter et dødt svin! Det kræver en forklaring.  (Se link under anmeldelsen.) En solskinseftermiddag ved bredden af den smukke, men noget forurenede flod Vilnia i Litauen så gruppen pludselig noget, som den mente var en flydende sofa, komme drivende ned ad floden. Til alles overraskelse viste det sig dog snart, at ”sofaen” var en død gris. Navnet ”Den Flydende Sofa” var dermed skabt.

Der er i en passende blanding af selvskrevne og traditionelle akustiske numre i spillemands-(m/k) traditionen 13 skæringer på albummet. Det første nummer indledes sprødt og inciterende af en duet mellem Lautamajas harmonika og Kjøller-Henningsens fløjte. Et dejligt ny-klassisk nummer af Clara Tesch, der er blevet inspireret af en varm cykeltur i København på selve Sankt Hans-Aften. Samme komponist står bag ”Opdagede Omsider”. Titlen er inspireret af Camus, og melodien er dejligt kvik og optimistisk. En af mine favoritter er også den smukke “Æ Viskestykk’/ P. Thamsens Ane” i sønderhoning-tradition.

Pladen er i det hele taget fuld af iørefaldende og virtuost spillede numre. Gruppens medlemmer får alle demonstreret, hvad de kan – også som komponister. Hvis jeg endelig skal brokke mig lidt, må det være over den fjerde skæring, ”Jomfruen og Månen”. Det er sjovt tænkt, men ikke særligt vellydende at bygge melodien op omkring citater fra Christen Sørensen Thomaskjærs rustne 1909-indspilning af forlægget, ”Jomfruen i Ulveham”.

Desuden kunne et par sange have kvikket den vellydende og lækre virtuositet op.

https://radiofolk.dk/katten-i-saekkenthe-cat-in-the-bag?sp=8509)

http://floatingsofaquartet.com