Gudenåen udspringer i Tinnet Krat i det midtjyske og har sit udløb i Randers fjord. Esben Langkniv har skrevet sine tekster og melodier med inspiration fra vandløbets tur og med historier om nogle af de mennesker, der bor ved åen og steder ved Danmarks længste vandløb på 149 kilometer og ikke mindre end en højdeforskel på 72 meter.

Der er i alt 15 numre på albummet. Første nummer er historien om, hvordan Gudenåen fik sit navn med myten om trolden Gudar, og det er blevet til en dejlig ballade og en god historie. Så følger den poetiske sang, hvor åen begynder sit løb fra Tinnet Krat og fra dråber og kildevæld til et egentlig vandløb. Det er både en smuk og køn sang, og her kan man foruden Esben Langkniv nyde hans medmusiker på albummet, bassisten Tom Bilde, som især er kendt fra Lars Lilholt Band. Han har også bl.a. spillet med Lars H.U.G., På slaget 12, Poul Krebs, Lene Siel og Lars Muhl.

Det bliver mere muntert i Bare for sjov, som handler om Danmarks første badeland, og åens udspring. Faktisk en rigtig god og sjov historie, som Esben Langkniv her har gravet frem med masser af musikalske vandplask.

Den genfundne bro har troubadouren genialt og opfindsomt fået kombineret sammen som en Tornerose-historie. Ligeledes fortsætter turen med strømmen til Øm Kloster, hvor vandet her blev forvandlet til øl af munkene på stedet. Så det er endnu en sød og sjov historie fra Esben Langknivs lidt finurlige tekstunivers, der giver plads både til at drømme sig ud på vandet og også frister til en tur på åen. Og så er det lige meget, om det er i kano eller på den kendte turbåd Hjejlen.

Sidstnævnte har også fået en sang med på vandet, både med den historiske baggrund og en flot sang om en sejltur med den gamle hjuldamper. Således fortsætter den musikalske tur ad Gudenåen med de to passionerede musikere og sangere, der både instrumentalt og vokalt supplerer hinanden. Der er kroer, som er placeret tæt op ad landevejen, men også broer, pramdragere og byer spiller alle en stor rolle med deres beliggenhed ved Gudenåen.

Alt dette forener og sammenfatter Esben Langkniv på glimrende vis med gode tekster og iørefaldende melodier. Så det er et album, der både kan nydes ved det brusende vandløb af ”søens folk”, men også af landkrabber med deres på det tørre!