En drømmerejse.

Mon ikke Dreamers’ Circus er svært glade for deres debutalbum, A Little Symphony? Det har de i al fald al mulig grund til. Der flirtes med den klassiske musik, men folkemusikken skinner stærkest.

Albummet er pakket ind i det smukke, gennemførte cover i især grønne farver, og selv om det ikke er det vigtigste, så får man straks lyst til først at se nærmere på det og lytte til de 13 numre og med dem en hel times musik. Nikolaj Busk, Ale Carr og Rune Tonsgaard Sørensen har allieret sig med mange musikere, 17 bliver det vist til, og de fordeler sig på hhv. The Danish String Quartet og The European Traveling Brass Carnival. Hver især sætter deres aftryk og nuancer rundt omkring og gør lyden større, men ikke i en grad så ”drømmecirkuset” selv drukner i arrangemnter. Så absolut ikke. Trioen takker blandt mange andre da også i særlig grad August Wanngren for hans ‘engineering’ og mix (sammen med DC selv).

I mine egne noter undervejs gennem de enkelte numre brugte jeg ord som virtuositet, harmoni, skønhed, kærlighed, energi og ro – og helt med rette – men først bagefter læste jeg covernoterne, der forståeligt nok er på engelsk. De er skrevet af Kristian Leth fra The William Blakes, der som nok bekendt spillede sammen med Dreamers’ Circus på SPOT for nogle uger siden.

Egentlig kunne jeg nærmest nøjes med at bruge hans introduktion til og følelser for ”A Little Symphony” i denne anmeldelse, for den passer præcis til de tanker, jeg gjorde mig under gennemlytningen af de 13 dejlige numre. Blot beskriver han det så langt bedre – med stor poesi og fornemmelse for musikken. For han har indsigt i og finder selve vejen ind til musikkens kerne og storhed. Instrumentalmusikken indkapsler Skandinaviens tone, magi, melankolien, håbet og lyset, dybden og letheden. Selve den magiske stund, hvor verden er badet i gyldent, nordisk aften-sommerlys.

Et enkelt citat på engelsk: ”A time of letting go. And a time of finding hope and magic. Dreamers’ Circus takes you to that place. They have a direct connection and the incredible skill to let that light flow in their music”.

Man kan kun være enig. De tre er fantastisk dygtigee musikere og er jo hver især højt respekterede og anerkendte i diverse sammenhænge. De fandt sammen på et nørrebrosk spillemandsstævne i 2009, og et halvt år efter stod de på scenen i Radiohuset sammen med Sjællands Symfoniorkester. De har og kan noget med den klassiske musik, men jo ikke mindst med den danske og svenske folkemusik (der fik så flot en rolle ved det kongelige bryllup i Stockholm i går, d. 8.6.) Siden har trioen bare udviklet sig og spillet i mange sammenhænge, bl.a. sammen med The William Blakes på deres årlige fastelavnskoncert, Den Danske Strygekvartet som her på albummet, og de var nomineret til en stor pris på den svenske Folk & Verdensmusikgalla, der blev afholdt den 20. april i Gâvle.

Der er ikke brug for flere ord. Den musik skal høres. Lyt selv til numre som ”When Harlequin Sleeps” (Busk), ”Quantum Fantasy” (Carr), ”Carrousel Prime” (Carr), ”Night Spectacular” (Tonsgaard Sørensen) og titelnummeret ”A Little Symphony” (Busk). Jamen, lyt til alle sammen og kom med på denne rejse ind i et tilsyneladende legende let, men stærkt intenst, organisk og helstøbt  musikalsk univers. Hvor Ale Carr leger med strengene på guitar, cittern og bas, Nikolaj Busk lader fingrene løbe henover flyglets tangenter og harmonikaens knapper med mere, og Rune Tonsgaard Sørensen  spiller den allersmukkeste violin samt harmonium og flygel. Numrene spilles som nævnt og tydeligvis på et stort udvalg instrumenter. Før har Dreamers Circus kun udgivet en EP, men denne ”lille symfoni” har været værd at vente på og skal ud i verden.

Det fine cover er skabt af Gustav Pontoppidan.

Go Danish Folk Music