David Mondrup konservatorieuddannede sig som rytmisk pianist og har siden da arbejdet med elektronisk musik, såvel undervisende som udøvende. Sidstnævnte aktiviteter er ikke mindst foregået i folkemusikkens gebet, herunder i orkestret Mallebrok. Sætter man ham sammen med den solide og erfarne spillemand, endda rigsspillemand, Poul Lendal, får man en overraskende og særdeles interessant duo. Lendal er jo primært kendt for sin medvirken i det fynske spillemandskapel Langlinken i en menneskealder. Dette umiddelbart umage par præsenterer sig nu med deres debutalbum, og når ørerne lige er stillet ind på frekvensen, lyder det slet ikke så umage.

Allerede i 1980 udgav den irske violinspillemand Paddy Glackin LP´en ”Hidden Ground” med delvist elektronisk akkompagnement, og herhjemme har blandt andet ovennævnte Mallebrok markeret sig med, hvad der er blevet genrebetegnet folktronica. Man kan derved ikke kalde VAEV for musikalske pionerer, men det vil måske overraske nogle – og måske vække forargelse blandt traditionalister – at netop Poul Lendal går denne vej.

Foruden sin violin trakterer Lendal skeer, rummelpot, seljefløjte og jødeharpe. Mondrup betjener sig foruden elektronikken af harmonium, melodika og tangenter. Begge bidrager vokalt, og desuden sidder Mia Guldhammer ind med sin stemme på flere stykker. Repertoiret er som hovedregel traditionel dansk musik, dansestykker og sange.

De stærkt varierede og ganske gode arrangementer gør lytningen til en særdeles interessant oplevelse. Duoen overrasker igen og igen med sin befriende åbne tilgang til det gamle traditionelle materiale og får skabt en række store og sammensatte lydbilleder. Poul Lendals solide håndværk på primært violinen fornægter sig ikke, og generelt bærer udførelserne præg af, at ingen af de to herre er musikalske årsunger.

Det er herligt at høre, at traditionel folkemusik ikke mister sine kvaliteter ved at bevæge sig uden for midten af plovfuren, og ligeså herligt er det, at en af landets markante, traditionelle spillemænd er med på eksperimenterende nytænkning.

Pladen kan findes på Spotify, men køb nu den fysiske plade – for alles skyld.

https://www.facebook.com/vaevdk/

https://www.youtube.com/watch?v=N7AZ5tBGgNg

https://www.youtube.com/watch?v=Th8-HzwTeVs https://www.youtube.com/watch?v=f55bW-lIvCg