cd calum stewart & heikkiNæppe alle her i dronningeriget kan prale med det store kendskab til disse to unge musikere, den skotske uilleann piper og træfløjtespiller Calum Stewart og den bretonske guitarist Heikki Bourgault. Men duoen har faktisk turneret i Danmark i 2011 og gør det igen i april og maj i år. De to kan i øvrigt, siden de fandt sammen i 2008, se tilbage på en omfattende koncertvirksomhed de seneste år på De britiske Øer og i Frankrig, ikke mindst på Bourgaults hjemmebane i Bretagne.

På dette deres andet cd-udspil angiver de at tilstræbe et ”interkeltisk” tonesprog, tilsat lidt skandinavisk krydderi, og de intentioner kommer naturligt nok bedre til udtryk i de to spillemænds egne kompositioner end i de traditionelle stykker. Som det antydes, er musikken rent instrumental. Anmelderens ører fortæller, at det musikalske udtryk har ”slagside” i retning af den irske tradition, og det indtryk forstærkes naturligt af Stewarts instrumenter fra den grønne ø. Det forhold skal nu ikke på nogen måde problematiseres.

Materialet består hovedsageligt af medleys i skiftende dansetakter, men melodiske og stemningsfulde slow tunes er også indlagt som fint kontrasterende elementer. Da cd-mediet jo skal kunne tåle gentagelser, har de valgt at bruge studiets muligheder for såkaldte ”overdubs”, således at vi kan høre Stewart på uilleann pipe og fløjte samtidigt og Bourgault på kombinerede guitararrangementer.

Man må lade de to unge herrer, at de kan deres kram, målt på såvel den tekniske som det udtryksmæssige parameter. Calum Stewart har musikalsk overskud til at levere et både varieret og ekspressivt udtryk på sine melodiførende instrumenter, og Heikki Bourgault lægger et tæt og fremaddrivende rytmisk fundament med sin åbent stemte guitar. En teknik, der har været kendetegnende for de keltiske traditioner, siden yngre musikere introducerede den omkring midten af 1970´erne. I fællesskab forkæler de os med et tæt rytmisk sammenspil, som fortæller, at disse to unge musikere til fulde kan måle sig med deres ældre og mere erfarne kolleger.

For yndere af instrumental keltisk musik er ”Hunter´s Moon” en perle, og selv de, der har svært ved at komme igennem en hel plade uden vokale indslag, bør give den en fair chance. Det er en dejlig skive.

CD: Calum Stewart & Heikki Bourgault: “Hunter´s Moon” – Coop Breizh/Proper Music.