cd bragrEfterhånden som jeg er blevet ældre, har jeg lært at værdsætte en god bas, der lægger fylde og fløjlsblød bund under de lysere toner. En sådan bund leverer Jesper Frost Bylling på fornemste vis med sit båndløse, akustiske instrument. Og når de to andre musikere i trioen Bragr er så virtuose folk som det dansk-svenske par Christine Dueholm og Perry Stenbäck fra Midtjylland, ja så må resultatet blive godt.

Der er otte overvejende svenske og overvejende instrumentale spillemandsnumre på ”Danmarkar´n”, spændende fra det klassiske og traditionelle til relativt nye numre som Eric Sahlströms ”Andakten” og Puma Hedlunds ”Tidlösa Valsen/Jiggen”. Stenbäck, der nok er mest kendt som en guitarist ud over det sædvanlige, betjener her bl.a. nøgleharpe og mandolin og Dueholm allehånde slagtøjsinstrumenter. At der virkelig kun medvirker tre musikere på pladen, er ind i mellem svært at forestille sig, for spektret i instrumenter, klange og toner er meget bredt.

”Vi vil vise folk, der måske ikke kommer til folkemusikarrangementer normalt, at den her musikgenre slet ikke er støvet, men tværtimod en blanding af smukke melodier og akustisk heavy-metal fra 16- og 1700-tallet”, siger Perry Stenbäck om udgivelsen. Og det lykkes fint. Det er en fornøjelse at høre nyfortolkningerne, som når Stenbäck spiller det gamle Hjort Anders-violinnummer ”Hjortingens Polska” med plektrum på sin guitar.

Puma Hedlund er muligvis uofficiel Skandinaviensmester på nøgleharpe, men elev Stenbäcks brug af instrumentet i Hedlunds ”Tidlösa Valsen/Jiggen” går direkte ind i hjertet med sin smukke lyriske tone, flot støttet af Dueholms sikre trommer.

Det smukkeste nummer er ”Andakten”, komponeret af Eric Sahlström (1912 – 86), der i øvrigt var Puma Hedlunds lærer. Arven er sikret. I Assens har jeg for nyligt hørt Stenbäcks og Dueholms ”Dekadensorkestern” spille for kun ni mennesker. Men det noget fåtallige publikum fik ikke på nogen måde orkestret til at slække på kvaliteten. Forhåbentlig vil et talstærkt publikum forstå at nyde Bragrs udspil, for det er virkelig høj kvalitet, nyskabelse og en klædelig nyfortolkning af den dansk-svenske spillemandsarv.