Overtegnede anmelder har tidligere berørt begrebet genreløs musik – eller måske rettere genreblandet musik. Når nogle måske hæver øjenbrynene over, at Bjarke Falgren anmeldes i Rootszone, er de ikke helt ude i sumpen. Hans musikalske kærlighed virker varmest i jazzens verden, men kærlighed kender ikke til grænser. Han ikke bare spiller på sin omkring 300 år gamle sigøjnerviolin, han udtrykker sig gennem den. Det drejer sig om følelser, og så bliver genregrænserne til barrierer, der må overvindes.

Bjarke Falgrens musikalske univers er bredt. Nogle læsere fra folkemusikkens verden kender formentlig til hans lyrisk ekspressive projekt World On A String. Trods en hidtil farverig karriere er ”Origin” hans første album med udelukkende selvkomponeret musik, og bredden dokumenteres. Den understreges med valget af studiemusikere. Udover sin faste jazzbaserede kvartet har han inddraget, hvad stykkerne kræver, herunder bl.a. Nikolaj Busk og Ale Carr fra Dreamers´ Circus.

Foruden Bjarke Falgren medvirker fra venstre Morten Lundsby (bas), Janus Templeton (trommer) og Henrik Hallberg.

Jazzen blandes med traditionsmusik fra det nære nordiske til fjerne forførende egne af verden. Resultatet er et varieret og sanseligt udtryk for Bjarke Falgrens øjeblikkelige musikalske gennemstrømninger. Som en manifestation af, hvortil han er nået i sit liv, som han selv udtrykker det. Variationen betyder, at albummets mere end 70 minutters spilletid ikke virker for lang – hvilket ellers ofte er tilfældet med mere ensidige repertoirer.

Kombinationen af Bjarke Falgrens tilgang til musikken og lyden på hans gamle specielle violin forkæler os med en smuk og følelsesbetonet musikalsk oplevelse. Som om violin og bue er vokset sammen med hans arme og således bliver en del af ham selv. Hans lette og sensitive strøg tilfører en personlig falgrensk karakter i såvel swing, latin som de melodiøse kompositioner. Den enhed, der derved opstår, bør tage brodden af mulige indvendinger om, at repertoiret stikker vel meget i forskellige retninger. Samtidig udforsker og demonstrerer han violinens flerfarvede udtryksmæssige muligheder – og så trækker musikernes stærkt kompetente og medspillende indsatser absolut ikke fra.

Titlen ”Origin” antyder Bjarke Falgrens bevidsthed om, hvad han er rundet af, og flere kilder flyder ud i karret. En af dem – og hørbart – er salig Svend Asmussen. Mesteren nåede at sende sin unge kollega i vej med sin støtte og stærke anbefalinger, bl.a.at han betragtede ham som sin naturlige efterfølger. Det mere end antyder Bjarke Falgrens høje musikalske niveau og fremtidige muligheder. Det skal blive særdeles interessant at følge hans videre udvikling.

Origin

Bjarke Falgren Homepage

https://www.facebook.com/bjarkefalgrenmusic/