Denne tredje cd fra Baltic Crossing er en regulær projekt-cd: 1700-tals musik fra Lolland og Falster. Ideen er et forslag fra Frede Nielsen, som Baltic Crossing har haft et nært venskab med gennem nogle år.

Det skal man imidlertid ikke lade sig skræmme af: Hvor projekt-cd’er en gang i mellem godt kan vende for meget indad, er det, som om musikken på Firetour er det forædlede resultat af alt det, de 5 musikere kan … bunden i vejret på hele deres værktøjskasse, så at sige.

Selv om materialet er dansk, skal man således ikke forarges over, at musikken ikke hele vejen klinger udpræget dansk – det er ganske enkelt ikke det, der er meningen. Det er imponerende og tankevækkende, at råvarerne holder til det: at blive taget ud af deres nationale kontekst og internationaliseret (at kalde det globalisering ville nok være en overdrivelse). Det er for øvrigt også interessant, at denne buket gode musikere kan blive ved med at finde sammen om netop dansk musik.

Musikerne Andy May (UK – northumbrian pipes, piano, harmonium), Ian Stephenson (UK – guitar, melodeon), Esko Järvelä (FI – violin, viola), Antti Järvelä (FI – kontrabas, mandolin, violin, drejelire) og Kristian Bugge (DK – violin) er akkurat så velspillende som på de første 2 cd’er. På denne cd flyder det hele lidt lettere og vidner om, at års sammenspil nytter. Masser af teknik og energi er der i det, men også tilbagelænet ro og modenhed. Det er medvirkende til, at det ikke bare er go’ folkemusik, men også bare go’ musik.

Det er Baltic Crossing, der har opfundet den fine klang af northumbrian pipes og violin, som spiller unisont (det samme). Findes der mon endnu enkelte, der ikke har hørt det? Så er chancen her.

Baltic Crossing: “Firetour”

GO’ Danish Folk Music (2010)

Michael Sommer