Hvor er det utroligt, at Celtic Connections her i 2019 finder sted for 26.gang. Denne vinterfestival varer hvert år hele 18 dage fra midt i januar til starten af februar – i år slutterfesten 3. februar. Forleden spillede Dreamers’ Circus på St. Andrew’s at the Square. Læs længere nede hvad musikeren  og podcasteren Adam Sutherland udtalte om deres koncert. Og for resten: I morgen aften (torsdag 24.) står Basco – og ikke for første gang – på scenen i den store koncertsal!

Duncan Chisholm

Dengang i starten af 1990’erne fandt kloge hoveder – vistnok bare et enkelt til at starte med – på, at der måtte kunne ske noget mere i Glasgow i begyndelsen af året. Det kloge hoved, som jeg husker, var ansat i Royal Glasgow Concert Hall, og hvorfor ikke bruge denne som centrum for festivalen? Med den store, smukke koncertsal med over 2700 pladser foruden flere andre mulige rum i den enorme bygning var det et godt sted at starte. På den måde kunne man på én gang tilgodese og promovere musik med ”celtic connections” – og ikke mindst traditionel musik – tiltrække flere turister til byen på en årstid, hvor ikke så meget andet lige trak folk til.

Fra begyndelsen blev Celtic Connections spredt ud på mange spillesteder af alle slags og størrelser (som regel mere end 30). Ideen holdt i høj grad, for hvert år siden har publikum fra nær og fjern valfartet til den skotske by i titusindvis. Det samme har musikere. I år kommer der som sædvanligt i alt mere end 2.000 til omkring 300 events over de næsten tre uger.

Celtic Connections blev og ér vedblivende en stor succes. For byen, for publikum, for musikerne – og for musikken, der fik en perfekt platform med RGCH, Royal Glasgow Concert Hall, som epicenter for festivalen. En platform, som har været med til at øge kendskabet og kærligheden til de ’keltiske forbindelser’. Fortolket bredt, frit og flot – og dækkende over (i alfabetisk rækkefølge): Americana, folk, world, indie, jazz&soul, TRAD, Fusion, Exclusive og Gaelic. Og noget af det unikke er også de forskellige samarbejder, der finder sted med f.eks. et stort orkester bag kendte folkemusikere. Ting der kun sker lige her og nu, helt ’exclusive’.

Fara

Lige tilbage til ordvekslingen som blev hørt i festivalklubben, hvor musikere og publikum fortsætter til langt ud på natten – den nat, hvor Dreamers’ Circus havde spillet. ”Det er urimeligt fremragende”, sagde violinist Adam Sutherland, som også laver podcasts, med ægte beundring. Det forlyder, at ”det ikke var mange andre end de blændende Danes, der solgte CD’er i kassevis efter både deres eget show og efter den sene session. De forlod Glasgow med endnu en ny horde ivrige fans”.

Det er jo ikke sådan, at der ellers ikke ville være musik, koncerter og pubber i Glasgow i januar, men med CC er der sat en megahøj barre inden for musikken med en eller anden form for celtic connections, ”keltiske forbindelser”. Og som nævnt, og som det selvfølgelig var meningen, har CC skabt øget turisme midt på vinteren, både nationalt og internationalt, ligesom det er slået fast med syvtommersøm, at man gerne rejser for at bruge tid og penge på at fordybe sig i musik i dagevis, måske endda i ugevis.

Cara Dillon

Programmet er hvert år vildt omfattende med godt 20 koncerter de fleste dage og med en kæmpevariation i navnene og musikken. Med både store, veletablerede skotske og i det hele taget keltiske navne og med nye og mere upcoming bands. Mange af dem kender vi fra f.eks. Tønder Festival, men der er tydeligvis mange endnu, vi endnu har til gode. Og spillestedernes forskellighed giver en ekstra dimension at kaste sig ud i dette overflødighedshorn af musikoplevelser. Celtic Connections deler, lærer og fejrer sin musik.

Foruden de mange aftenkoncerter får mere end 10.000 skolebørn hvert år chancen for at opleve gratis morgenkoncerter i den store koncertsal. Desuden er der mange workshops, og nye, håbefulde talenter kan på Danny Kyle’s Open Stage prøve sig af og forsøge at blive årets vinder. I festivalklubben spiller musikken som sagt videre til langt ud på natten, og søvn – det er virkelig ikke noget, man overdriver brugen af. Se mere om de godt 200 koncerter, der d.d. stadig resterer på www.celticconnections.com

Øverste foto: Karen Casey

Basco