roots toftlundTil de, der ikke kender Jan Toftlund (1949-1990), kan man kalde ham en tekstforfatter, sanger og musiker, som er mest kendt for at portrættere de svagest stillede i Danmark. Til os, som har oplevet ham og manglet oplysninger om hans karriere, er der godt nyt.

Der er ellers langt imellem bogudgivelser om danske folkemusikere, men så er der udkommet to bøger om ”Toften”, som han blev kaldt. Uanset om det er et udtryk for dårlig kommunikation, eller om det er et resultat af en fornyet interesse for Toften, skal være usagt, men faktisk supplerer bøgerne hinanden godt.

Først kom ”Flagermussang og sjælemedicin”, som fokuserer på Toftens tekster, og nu ”Bagsidesanger”, der nærmest er en biografi. Her kommer læseren rundt om personen Toftlund via interviews/samtaler med musikere, venner og familie og med supplerende artikler. Dette giver mange gentagelser (f.eks. er selve dødsfaldet nøje beskrevet syv-otte gange). Man kunne derfor have valgt den traditionelle redigering – den kronologiske eller den emnebaserede: Tekstforfatteren, musikeren, familiemennesket, agitatoren, vennen osv., men dette skal imidlertid ikke forhindre mig i at anbefale ”Bagsidesanger”.

Dette er en savnet bog og et ærligt portræt af en ærlig mand – bygget på en grundig research og et rigt kildemateriale. De mange up-to-date-oplysninger, den grundige diskografi og bibliografi samt de mange ”nye” fotos gør bogen til en god beskrivelse af Toften, hans holdninger og kommentarer til datidens aktuelle samfundsspørgsmål og de forskellige miljøer, han færdedes i. F.eks. dengang…nej, læs selv bogen.

Desværre er store dele af Toftens musikudgivelser kun svært tilgængelige på vinyler, og det ville pynte på hans eftermæle, at de snart blev genudgivet.

Bogen slutter med, at forfatteren gætter på, hvad Toften ville have sagt til nutidens aktuelle spørgsmål. Det får mig til at ønske, at vi snart får flere bøger med historier og beretninger om den danske folkemusikscene. Helst selvbiografier mens de involverede selv kan fortælle dem (Tak, Abrahamsen). Flere af bidragyderne til denne bog: Lasse Helner, Erik Grip, Ole Fick, Paul Banks, Martin Andersen, Benny Holst og ikke mindst Trille og Povl Dissing m.fl. har jeg gjort plads til på min reol, hvor også Politikens Folkemusikleksikon fra 1986 er ved at være nedslidt og kunne trænge til en opdatering. Jeg håber, i det mindste, at der kommer mange flere oplysninger om dansk folkemusik på f.eks. Wikipedia.

www.jantoftlund.dk