Fra den 29. september til 3. oktober løber den københavnske bluesfestival af stablen for 10. år i træk og igen i år på både små og store københavnske spillesteder overalt i byen.

Den største positive overraskelse er nok Walther ”Wolfman” Washington, som det er lykkedes festivalen at få fat på. Washington er fra New Orleans og er ikke en kun bluessanger, men mestrer alle de genrer, der kendetegner byen. New Orleans er jo i virkeligheden ikke en egentlig bluesby, men byder blandt på funk og soul med en særlig Louisiana’sk sødme, som vi kender den fra f.eks. Dr. John.

Et specielt navn er Zakiya Hooker, der, som navnet antyder, er datter af den store, nu afdøde bluesmand, John Lee Hooker. Zakiya Hooker – der er en midaldrende dame efterhånden, faren var nogen-og-firs, da han døde i 2001 – har udgivet en del Cd’er i eget navn. Hun er faktisk god, ikke bare endnu en datter-søn-nevø af den og den.

Bluesrocken skal have sin plads på en bluesfestival – sådan er det. I København tager Amager Bio sig ofte af den genre, og sådan er det også under bluesfestivalen. Walther Trout og Poppa Chubby står i år for at servicere det store bluesrock-publikum på Amager.

I den anden ende af bluesskalaen finder man Roland Tchacounte og Amar Sundy. For dem der var så heldige at opleve Tinariwen fra Mali på Roskilde i år er der her noget lignende at gå efter. Det er vestafrikansk musik med inspiration fra sort musik i USA. Altså en genre, der er gået over Atlanten 2 gange – tal om at gå over åen efter vand!

Der er naturligvis også en række danske navne på festivalen. Specielt kan man måske lægge mærke til festivalgallaen i anledning af 10-årsjubilæet, hvor en række modtagere af festivalen årlige bluespris skal optræde.

Gallaen er samtidig åbningen på festivalens første dag og det nærmeste, man kommer en samlende begivenhed for festivalen, som ellers fungerer decentralt på de mange deltagende spillesteder.

Programmet for Copenhagen Blues Festival kan findes på festivalen hjemmeside, www.copenhagenbluesfestival.dk samt rundt omkring på cafeer, spillesteder og biblioteker i København.

Morten Lunn