Et kig på Baltoppens efterårsprogram viser, at det kendte og populære koncept med en række irsk-skotske koncerter naturligvis fortsætter. Vi løfter sløret for de to første af disse koncerter hhv. den 18. oktober og d. 1. november. Første band er fem danske musikere, som (åbenbart) siden 2003 på en vis måde er gået i De Gyldne Løvers musikalske fodspor.

De kalder sig De Gyldne Drenge (øverste foto)og prøver ikke at efterligne det gamle kultband som sådan, men giver deres egne fortolkninger af sangene, også nogle gange med små ændringer i teksterne (med tilladelse fra ophavsmændene). De udgav i 2007 deres første cd, ”Det Gamle Værtshus”, som blev fulgt op i 2015 med ”Derfor Blev Vi Spillemænd”. Endnu en hyldest til deres idoler.

De Gyldne Drenge er Jørgen Dickmeiss på violin/bodhran/mandolin og kor, Lars Kirkegaard på harmonika/kor, Jens Holgersen på kontrabas/kor, Ole Smith på sang/guitar/banjo og Troels Smith på følgende: Sang/guitar/tenorbanjo/mandolin/tinfløjte og irsk håndtromme. Det lyder både godt og muntert.

Nuala Kennedy

Eskil Romme

Få dage efter, nemlig d. 1. november, står en helt anden type band på scenen, nemlig Himmerland, med Eskil Romme på sopransax, Kirstine Haugaard Sand, violin. Jens Ulvsand, bouzouki/vokal, foruden som ofte før irske Nuala Kennedy, fløjtespiller og sanger, samt den skotske percussionist Donald Hay. Himmerland har netop ofte indgået nære musikalske samarbejder med solister fra Irland og Skotland. Nuala Kennedy har selv turneret over hele verden og med Himmerland både her, i Italien, Skotland og New Zealand. Hay har en livslang karriere på folkemusikscene, hvor han senest har spillet med Old Blind Dogs og Eliza Carthy band.

Himmerland turnerer jævnligt rundt i verden med ny musik, komponeret af de markante og erfarne musikere og komponister med baggrund i forskellige genrer, traditioner og kulturer, og bandet har succes med deres unikke miks af gamle danske ballader, forrygende fiddle tunes, imponerende improvisationer og ny musik komponeret og arrangeret af de forskellige bandmedlemmer. Det har i årevis været Andrzej Kreiniuk på bas, som til tider afløses af Emil Ringtved Nielsen. Der følger flere folkemusikkoncerter både i dtte koncept og under rubrikken Ny-Folk.