DC (3)Ikke bare de mange børn og unge fik en stor oplevelse ud af den lange workshop. Også Dreamers’ Circus fik inspiration og indblik i, hvad ’næste generation’ kan lide at høre og spille.

”Det er virkelig svært at forberede ret  meget til det her. Vi har selvfølgelig fået en liste over børnenes alder, og hvor længe de har spillet. Men det fortæller jo ikke hele historien, så vi har bare bestemt, hvad vi skal spille, og så tager vi den derfra, og ser hvad vi kan nå og hvad, de får lyst til at lave,” fortæller Ale Carr.

Rune Tonsgaard fortsætter: ”Man skal også tage hensyn til alle. Der sidder måske nogle med violin, der måske ikke er vant til at spille i samme toneart, som falder naturligt for saxofonerne. Så vi har forsøgt at finde nogle tunes, som ligger lidt imellem, så alle kan være med, uden at det bliver for svært. Det er jo ikke noget, man lærer på en enkelt eftermiddag. Men det skal være, så alle kan være med, og så de synes at det er sjovt.”

DC (1)Ale Carr tilføjer her: ”Man skal jo også tage hensyn til, at der er nogle, der har virkelig nemt ved det, og så skal man holde øje med, at de ikke sidder og keder sig, men give dem en opgave som de så skal løse.”

”Derfor er det godt, at vi er tre,” forklarer Nikolaj Busk: ”Så Rune har kunnet instrument-nørde med violinisterne. Han fortæller videre: ”Det har nok været svært for nogle, at vi kommer uden noder. Så de har skullet afkode en melodisk frase ud fra det, vi spiller for dem. Men her gjorde især violinpigerne det godt, for det er en arbejdsmodel, de er vant til, kan vi mærke.”

plakat”Det er jo langt bedre, hvis man kan lære at spille uden noder. For det er den måde, som musikken traditionelt er blevet overleveret på,” siger Rune Tonsgaard, og Ale Carr kan kun bifalde dette: ”Når vi spiller på en scene, vil vi gerne have, at de gør det uden noder.”

”De skal forholde sig til trin- og intervalbevægelser. Så det er godt, at de får det ind i deres musikalske opdragelse i en ung alder, så de får styrket deres ører,” forklarer Nikolaj Busk. ”Det har været helt vildt spændende for os at møde en masse nye talenter og få et indblik i, hvilken talentmasse der er på vej. Vi møder jo ofte ROD-deltagere, men det er sjældent, at vi får lov at udveksle musik, som vi har gjort i denne weekend. Det har været vildt givende at høre, hvad der rører sig i den kommende generation. Hvilke forbilleder de har, og hvilken musik de hører. Vi havde en pudsig oplevelse i nat, da vi sad og jammede. Pludselig ville de spille nogle af vores numre, og et par af dem tog initiativet til at spille et af vore ret svære numre ”Dreamers’ Beginning.” Vi tænkte, nå fint nok, og Rune og jeg spillede blot med. Og så nåede vi hen til en del af nummeret, hvor der er meget avanceret violin, som vi har arrangeret med nogle harmoniske bevægelser, vi har brugt meget tid på at tænke over. Men de havde siddet og lyttet det af, og selv Runes violinstemme havde de tjekket ud. Så vi sad blot og spillede melodien og regnede med, at det ville slutte, når vi kom dertil, men de spillede bare videre. Det var ret fedt.”

”Det ender jo også altid med til folkemusikstævner, at man sidder og spiller melodier til langt ud på natten. Først på aftenen spillede de yngste polka osv. til dans. Senere, da de var gået i seng, sad vi oppe med de ældre og spillede til tre-fire om morgenen, så vi er helt ødelagte lige nu. Vi sad og spillede Disney-klassikere og filmmusik og alt muligt,” fortæller Rune, mens Nikolaj grinende kan fortælle, at han sad og spillede violin. ”Det gjorde jeg også,” indskyder Rune Tonsgaard. ”Ja, men du kan spille violin,” konkluderer Nikolaj.

små violiner”Så det er noget vi gerne vil prøve igen. Vi skal spille med Storstrøms Talentakademi i en weekend i november, hvor vi skal slutte af med en koncert noget lignende som her,” forklarer Nikolaj. ”Vi havde egentlig bestemt at fokusere på at spille koncerter og ikke undervise. Men vi har virkelig fået noget med hjem. Så nu føles det godt at skulle give noget videre til de nye. Nu er det vores tur til at yde noget til gengæld for det, vi fik som børn.

De tre musikere kan således se tilbage på en weekend med utroligt dygtige, unge musikere, som de både har givet noget til, men således også modtaget inspiration fra. Selv om det uden tvivl har været hårdt at ”være på” i næsten to døgn. Det har krævet stor tålmodighed, store pædagogiske evner, men det har også givet et flot resultat, som man kunne høre ved den afsluttende koncert. Og de unge fik en oplevelse ud over det sædvanlige, da de her var helt tæt på nogle af folkemusikkens mest talentfulde og dygtige udøvere.

To af pigerne havde lavet en flot tegning til deres "idoler"!

To af pigerne havde lavet en flot tegning til deres “idoler”, som vel siger alt om både deres og de øvriges store oplevelse med Dreamer´s Circus.

http://www.dreamerscircus.com/?lang=da