I aften uddeles for 13. gang BBC Radio2 Folk Music Awards. Prisshowet er flyttet fra London til Manchester, og blandt de optrædende er Seth Lakeman, Christy Moore, Don McLean, 50års-jubilarerne The Dubliners og flere af de nominerede musikere. Den amerikanske sanger og de gæve, irske gutter fra Dublin modtager hver deres Lifetime Achievement Award.

Også i år er en masse fine folknavne nominerede, hvoraf de fleste (mig bekendt) ikke turnerer særlig jævnligt i Danmark, omend nogle da gør, bl.a. Emily Smith og Oysterband. Som sædvanligt er her en del gengangere blandt de nominerede, for selv om den engelske folkscene har mange aktører, så er det i en vis udstrækning de samme, der hvert år har gjort sig bedst bemærket og nyder stor popularitet. Der er da heller ingen tvivl om, at alle er first class.

Eksempelvis har guitaristen og sangeren Martin Simpson været nomineret ikke mindre end 26 gange, og han har naturligt nok vundet flere gange. I år er han med i kategorierne Best Traditional Track med klassikeren ”Lakes of Pontchartrain”, Best Album med Purpose & Grace og Musician of the Year. I kategorien Best Folk Singer finder man bl.a. den også her meget populære Emily Smith og June Tabor, som også er nomineret sammen med Oysterband for albummet Ragged Kingdom. De kan også ende som årets Best Group, ligesom sangen Bonny Bunch of Roses er nomineret som Best Traditional Track – her er Emily Smith ligeledes igen nomineret, nemlig for sangen Sweet Lover of Mine. Andre kategorier er Best Duo, Best Live Act – som det dusinstore band Bellowhead har vundet flere gange og igen er nomineret i. Desuden Horizon Award og også en anden pris, der viser, at tilgangen af nye, unge musikere værdsættes efter fortjeneste, nemlig Best Radio 2 Young Folk. De nominerede her hedder Sunjay Brayne, Blair Dunlop, Graham Mackenzie og Ioscaid, som spillede ved Copenhagen Irish Festival i november.

Det hele sendes live på www.bbc.co.uk/radio2 i aften fra kl. 20.30 dansk tid og præsenteres af den kendte (over there) radiomand udi folkemusikken Mike Harding og den yderst ansete og tidligere prisvindende, gæliske sanger Julie Fowlis, som også har spillet her i landet flere gange, bl.a. med Dochas, men siden i eget navn. Det er som altid producer John Leonard og hans firma Smooth Operations, der producerer showet for BBC Radio 2. Han sørger altid for at have et par celebrities til at uddele nogle af priserne, bl.a. har undertegnede haft fornøjelsen af at se Robert Plant et af årene, ligesom Donovan uddelte en af priserne sidste år og også selv modtog en Lifetime Achievement Award. Du kan se alle nominerede på samme side som ovenstående. Showet følges af en dokumentar om The Dubliners og deres lange karriere. God fornøjelse.

http://www.bbc.co.uk/radio2/events/folk-awards-2012/

Lissen Jacobsen