En event som BBC Radio2 Folk Awards understreger, at folkemusikken tager sig selv alvorligt – and quite right!! – og er med til at sprede budskabet. Profilerer folkemusikken og kaster lidt tiltrængt stjernestøv over den. Og som en af de medvirkende sagde, så er det bare dejligt at fejre et helt års hårdt arbejde med en ordentlig fest!
Radioværten Mike Harding og den skotske sangerinde Julie Fowlis var værter, og blandt de kendisser, der præsenterede de forskellige vindere i første afdeling af uddelingen, var Badly Drawn Boy, den irske sangerinde fra Dervish, Cathy Jordan, som netop er ude med sit første soloalbum, og den i England meget populære skuespiller Jack Shepherd – her i landet kendt som Wycliffe!
Bedste duo blev Tim Edey og Brendan Power. Horizon Award blev vundet af Lucy Ward, og som bedste musiker kom Tim Edey, guitar og harmonika, tilbage på scenen. Som bedste Live Act vandt gruppen Home Service.
Bedste traditionelle nummer blev June Tabors og Oysterbands version af den 150 år gamle sang Bonny Bunch of Roses, og så modtog amerikanske Don McLean den første Lifetime Achievement Award og spillede et par numre – desværre ikke American Pie! Det gør han ellers gerne, havde han tidligere sagt i et interview – det skylder man sine fans. Han er blevet 66 år og regner med at pensionere sig selv, når han runder 70. Indimellem hørte vi Martin Simpson, Seth Lakeman og vinderne Tim Edey & Brendan Power spille.
I pausen fra selve showet hørte vi de fire nominerede til Young Folk Award: Irske Ioscaid (udtales ”Iskitch”), engelske Blair Dunlop (søn af Ashley Hutchings), den indisk-engelske sanger Sunjay Braye og den skotske violinist Graham Mackenzie. Meget forskellige – et ægte billede på folk’en i dag – og alle sammen med masser af talent og kunnen, som vi vil høre meget mere til. Det blev sekstetten Ioscaid, der løb af med prisen.
Efter pausen spillede The Unthanks (søstrene Rachel og Becky Unthank) med Brighouse and Rastrick Band (mere om dem en anden gang) med et smukt og fantastisk stemningsfuldt nummer. Søstrene var blandt de nominerede til årets album.
The Good Tradition Award for en særlig indsats blev præsenteret og overrakt af ingen ringere end Christy Moore, der takkede Barry Ainsworh for hans tålmodighed, da han tilbage i 1972 producerede Planxtys første album. Senere vandt (folklegenden og pioneren) Ian Campbell den anden good tradition-pris efter en lang kærlig introduktion – og lang karriere.
June Tabor og Oysterband modtog prisen for årets bedste album Ragged Kingdom, og for det takkede bandets forsanger John Jones, hvis gode stemme og smukke engelsk vi kender så godt her i landet. Så sang Christy Moore en af de nominerede sange On Morecambe Bay – dejligt at høre ham, ligesom Oysterband selvfølgelig også gav et nummer.
Titlen som årets bedste gruppe blev taget af gode, gamle Oysterband sammen med June Tabor, præsenteret af Steve Knightley, som glædede sig over transmissionen på mainstream radio (dvs. BBC Radio 2) og samtidig beklagede lukningen af mere folkorienterede radiostationer.
Bedste originale sang – den kom både Bella Hardy og Steve Tilston til at stå for, idet de fik lige mange stemmer, hvilket ikke er sket før i folkprisernes nu 13 år gamle historie. Samtidig blev BBC Radio2 takket for at have været med til at skabe forøget interesse for folkscenen i Storbritannien via netop de årlige shows. Det mener jeg også, at man kan takke produktionsselskabet Smooth Operations for, idet ideen til uddelingerne (vistnok) blev fostret her, og det står for hele produktionen af den meget flotte event.
Til næsten sidst kunne en bevæget June Tabor med den flotte, dybe stemme takke for prisen som Singer of the Year, og så måtte sangeren Ralph McTell fortælle om 50 års arbejde på bare tre minutter, da han til allersidst gav den anden Life Achievement Award til The Dubliners, som jo i år fejrer de første 50 år sammen.
Barney McKenna var med fra starten, mens John Sheehan , som han selv sagde, kun har været med i 48 år og resten lidt mindre. Men alligevel, godt gået! The Dubliners sluttede i vanlig veloplagt stil af med nummeret ”Dirty Old Town” i den fine, nye by eller bydel Salford ved Manchester, hvor BBC også har bygget et flot hovedkvarter.
Af Lissen Jacobsen