Stemningen var god og forventningsfuld søndag aften på spillestedet Alice, hvor årets DMA-statuetter blev fordelt til otte af de nominerede navne for udgivelser mellem 1.10.2017 til 1.6.19. Folk Danmark stod for arrangementet, der forløb med en veloplagt konferencier i skikkelse af MC Hansen. Han startede med at præsentere den som altid og på alle måder kulørte Jytte Abildstrøm, der spillede lidt harmonika og sav og fik smilene frem. Aftenen var selvfølgelig fyldt med glade prismodtagere på scenen.

Som den første blev prisen som Årets Nye Talent præsenteret. Den gik til violinisten Henriette Ambæk Flach, som ”med nysgerrighed, ydmyghed og stor musikalitet trods sin unge alder bringer pondus, nerve og charme med i alle musikalske sammenhænge og ligeledes er en yderst dygtig komponist”. Motivationen var længere end her, ligesom de alle sammen var, men her er kun et lille udsnit af dem.

Næste pris var Årets Traditionspris og gik til netop en af landets helt store traditionsbærere. Peter Uhrbrand har med utrættelighed holdt fast i, forfinet og formidlet de stolte, lokale musiktraditioner. Han flyttede til Fanø for mere end 40 år siden og blev revet med af Sønderhomusikken, som han lærte af brødrene Frits og Søren Lassen Brinch. Siden blev han selv den bærende skikkelse i denne tradition.

Efter disse to første priser spillede troen Vingefang tre numre med sang på lige så mange sprog, og de spillede og sang så smukt og yndefuldt.

Herefter var det tid til prisen Årets World Musiker/Sanger, som gik til Moussa Diallo, der ”som musiker, sanger og komponist favner alle generationer og et væld af nationer i sit musikalske virke. Han formår med stort overskud at kombinere sin baggrund i musikken fra sit hjemland Mali med alverdens stilarter, og han når direkte ind i kroppen på publikum”. Årets World Udgivelse gik til Faratuben for albummet Sira Kura. I motivationen blev der bl.a. sagt, at ”albummet er et spændende nyt take på to kulturer, der møder hinanden og skaber noget så simpelt som fantastisk musik. Samarbejdet mellem Mali og Danmark skaber good vibes”.

Trio Svin satte fut i fejemøget med deres højenergiske, frækt spillede folk med masser af knald på. De tre ’svin’ entrede scenen klædt i hvidt og var på alle måder umulige at overse. Hvad de jo heller ikke skulle. De var et meget festligt og dygtigt indslag, før der blev uddelt flere priser.

RadioFolk modtog Årets Folk Formidler. I seks år har prismodtagerens ildsjæle ”arbejdet med utrættelig energi og stort engagement for at gøre folkemusikken tilgængelig for alle danske ører og repræsenterer en unik vinkel på den danske folkemusik. Med indsigt og aktualitet formidles den positive udvikling, som folkemusikken er inde i. Alle aspekter af den danske folkemusikscene bliver belyst, og RadioFolk holder fanen højt og leverer public service, hvor andre medier svigter fælt”. Ankermand Morten Alfred Høirup var ikke til stede, men det var Erling Olsen, som både her og i egenskab af pladeudgiver i høj grad fortjener en stor cadeau.

Årets Folk Musiker/Sanger blev Perry Stenbäck, der ”som en særdeles flittig, turnerede instrumentalist og sanger formår at tale til et bredt publikum. Han spiller med på højeste niveau i en mængde sammenhænge og er heller ikke nærig med at del ud af sin viden og færdigheder gennem workshops, camps og videoer”.

Så blev det tid til kategorien Årets Komponist/Sangskriver, en pris der gik til Kristine Heebøll. Hun fik den for sine kompositioner på albummet Polyglot Pike, men er i det hele taget ”en komponist, der gennem en række iørefaldende udgivelser har markeret sig som en nysgerrig, produktiv og improviserende instrumentalist. Lyrisk, rytmisk dansende, finurlig og ligefrem kringlet med en stærk forankring i den danske og nordiske tradition, men også med et legende, eksperimenterende og nutidigt udtryk”.