Stine Michel er kun i midten af fyrrerne, men har nået en imponerende masse allerede. Hundredvis af koncerter, bred turnevirksomhed i hele Norden, studierejser til bl.a. Cuba, en Danish Music Award, Carl Prisen 2016 (opkaldt efter den Nielsen) – og en halv snes elskede plader, især for børn, men også nogle for voksne, med egne tekster og kompositioner. Hun er også i gang med at skrive en bog med titlen “Nanas Historie”. Skal vi så også lige tilføje, at Stine Michel både spiller, danser og synger, og at hendes kæreste barndomsminder bl.a. tæller en rød hest! Stik den!

cd blå timeI 2010 kom midt i alle børnesangene det meget roste voksenudspil fra Michels side, ”Frejas Viser”. I denne visesamling forestillede hun sig, at den gamle nordiske kærlighedsgudinde – sådan som guderne jo af of til gør – besøgte jorden, bosatte sig i Vanløse, startede en forretning og fik en masse børn. En sjov og stærk historie, der kaldte på smil og gode anmeldelser.

Syv år efter ”Frejas Viser” følger så den spritnye voksen-cd, ”Blå Time”, der må siges at være en kraftig modsætning til Frejas lyse toner. Det bliver i hvert fald her tydeligt for lytteren, at den normalt så glade, udadvendte sanger er et helt menneske, som også har en skyggeside. Den blå time er som bekendt det sene tidspunkt på dagen, hvor det hverken er rigtig lyst eller rigtig mørkt. Poeterne har grebet udtrykket og gjort det synonymt med tidspunktet for den vemod, længsel og eftertænksomhed, som netop er temaet for ”Blå Time”.

Der er mange af disse følelser i teksterne på det nye album. Melankoli, tristesse, måske fortrydelser, tanker og erfaringer fra det nogle gange så svære voksenliv, som kan farve en nok så livsglad og munter tilværelse i mørkere toner, i al fald for en tid. Stine Michel siger selv, ar cd’en er tænkt som ”en hyldest til de elskende, fordi mennesker igennem alle tider har skændtes for meget og elsket for lidt. Vores tid trænger til fordybelse, nærvær og omsorg”.

De 12 sange kredser om disse temaer, som måske især vil sige mange kvinder en hel del. Stine Michel er dygtig til at sætte ord på de følelser, vi alle kender, og gør det med fine metaforer.  Det bliver med de overvejende langsomme melodier lidt tungt og trist ind imellem, men samtidig sker der det, at man efter flere lyt hører flere nuancer, fordyber sig mere og kommer ind i albummets stemning. Det sker ikke mindst, fordi musikerne, især Gustaf Ljunggren med de mange instrumenter, supplerer og tilføjer så dejlige detaljer til de alvorlige sange. Man glædes, når der sker temposkift, og det hele føles lidt lettere og gladere.

Den ene anmelder her synes – med al respekt for temaet – at teksterne er lidt indforståede, melodierne for skitseagtige og fanges ikke rigtigt ind af sangskriverens intentioner. Men ”Dækket Af Sne” mener han er en smuk undtagelse med de gode iagttagelser, konkrete virkelighed, gode melodi og levende beskrivelser. ”På Min Mund” rummer ligeledes fine takter om at elske stadig, skønt det egentlig er forbi, og den elskede er væk.

Den anden anmelder (af samme køn som Michel) har langt nemmere ved at sætte sig ind i det univers, som teksterne anslår, men har lidt svært ved at lade sig opsluge nok af musikken, fordi teksterne og stemmen fylder så meget.  ”Blå Time” er som en række korte historier eller digte, man kunne læse, men det er nu absolut godt at have musikken med. Stine Michel er på vej med en roman om Nana, der kun har 14 dage tilbage at leve i, der også er inspiration til sangene. Så man forstår godt, hvorfor de ikke spræller af glæde. Men det er ærlige og hudløse sange, som de åbenbart måtte skrives af Michel på dette sted i livet.

”Blå Time” skal nok blive taget godt imod, for sangene er almenmenneskelige – men det er langtfra os alle, der formår at skrive vores sjæl ud, som hun gør. Stine Michel har samlet et stærkt hold af musikere, som det er en fornøjelse at lytte til. Gustav Ljunggren spiller på en masse instrumenter, Jan Rørdam guitar, Morten Lundby bas og Jesper Uno Kofod trommer og percussion Det er alt i alt et sikkert og smukt samspil, der udkom sidst i maj, og som vi langt om længe får anmeldt her. Beklager ventetiden!