Det er næsten FOR overvældende at få alle fire priser!

Sådan sagde Nikolaj Busk fra Falgren Busk Duo, der blev Danish Music Award-vinder som Årets Danske Folk Musiker/Vokalist, mens hans makker på ”Duet”, Bjarke Falgren, blev Årets Danske Folk Komponist.

Desuden delte de priserne for Årets Danske Folk Album og Årets Nye Danske Folknavn. Fire i alt, sådan!

Klædeligt beskedent siger Nikolaj, at de måske ikke havde behøvet vinde i alle kategorier, for der var jo andre gode nominerede.

Gav den gas

Aftenens ”stjerne” var i manges øjne måske nok Medina, der løb af med seks priser, de to sammen med The Providers (årets sangskriver og producer). Men folkemusikken kom faktisk til at fylde rigtig pænt. Både fordi Falgren Busk Duo jo også kom på scenen for at modtage priser igen og igen, men i høj grad også fordi violinisten Kristian Bugge og Valravn var blandt de optrædende. Valravn var i øvrigt nomineret for ”Koder på snor”, som årets folkalbum, og Martin Seeberg i Årets Danske Folk Musiker/Vokalist.

Kristian Bugge holdt salen i ånde og i sin hule hånd med en superflot solo, hvor publikum – hvoraf mange formodentlig ikke plejer at høre så meget violin igen – vitterlig var målløse og i dén grad på.

Hvorefter eminente Valravn gav den totalt gas og viste, hvordan nordisk folkemusik kan spilles med et så moderne og eksplosivt udtryk, at det mere pop- og rockvante publikum må have fået et vidunderligt chok. Med Anna Katrin Egilstrød som det naturlige centrum og med en fabelagtig stemme, der i mine ører langt overgår den populære Medina, som i øvrigt modtog sine priser med ydmyghed og beskedenhed.

Folk’en har det godt

Da Nikolaj Busk gik på og modtog prisen som bedste folkvokalist takkede han især Bjarke Falgren og sagde: ”Du får mig til at lyde godt”, og han var glad for, at ”vi alle sammen er under samme musiske fane nu”. Ligesom værten Søren Rasted sagde: ”Det er jo bare musik, for fanden!”.

Der var tilsyneladende tilfredshed med, at alle priserne og dermed alle de rytmiske genrer er kommet under samme tag.

– Ja, jeg synes, at det er enormt positivt og fedt at forene genrerne. Vi vil alle sammen det samme, uanset type musik og instrument, vi spiller: Vi vil berøre følelser og fortælle historier. Det er klart, at det vil betyde, at nogle bliver forbigået, men det gør også konkurrencen hårdere, og det er godt.

At vi vandt er udtryk for juryens smag og tendens. Jeg gætter på, at juryen er nøje udvalgt til at dække bredt rent fokusmæssigt. Var det mig, ville jeg tænke, at jeg skulle forholde mig 100 procent til lige præcis dét, som artisten vil fortælle og udtrykke.

Hvordan ser du fremtiden for jer og for folkemusikken?

– Vi var egentlig bare et projekt ud af mange, og så sker det her. Det havde vi ikke forestillet os, men mon ikke vi fortsætter…. Jeg har det bare sådan, at jeg har en masse musik i mig og mange plader, og jeg har det fint med at være lidt ”undergrunds”. Men selv om folkemusikken måske synes smal i manges øjne, så er den jo utrolig bred, og det er fedt, når man kan møde et stort publikum som f.eks. i Tønder og i Strib.

– Selv om branchen er åbnet mere op, så skal man jo vide, at det eksisterer. Folkemusikken stortrives med mange spændende navne, der søger nye veje, men der er jo mange, der ikke ved det, fordi de ikke går ind og vælger at høre folkemusik”.

Og den ikke præsenteres meget i medierne, tilføjer skribenten for egen regning.

– Men nu hørte rigtig mange f.eks. Kristian Bugge, og de elskede det!

Kunstnerisk går det megagodt, men kommercielt slår folkemusikken nok aldrig igennem som en Medina gør det. Jeg ønsker bare at spille musik og mener, at det handler om at få lytteren til at ville kommunikere – og vores musik kan sagtens gå lige så rent ind som popmusik. Som kunstner skal man formidle sin filosofi og sin kunst, så man berører – og river barrierne ned og væk, siger Busk.

Kun to slags musik

Da Bjarke Falgren modtog prisen som Årets Danske Folk Komponist bemærkede han om samarbejdet med Nikolaj Busk, at ”hold da kæft, nu blev det magisk”.

Da veteranen Benny Holst uddelte prisen for årets folkalbum til de to, sagde han, måske lidt kryptisk for nogle: ”Hvad er folk i dag? Tradition opført i et moderne udtryk. Ikke hvad det har været – og heller aldrig har været!” Den tror jeg godt, at vi ”folkier” på de billige rækker fattede.

Rigtig mange flere fik priser, bl.a. kometen Rasmus Seebach, mens bl.a. Cody, Valravn, Mike Andersen Band, Nalle & His Crazy Ivans samt Tim Lothar og Peter Nande var nominerede folkartister, men måtte gå tomhændede hjem. Det er en af konsekvenserne af ”under samme tag”, at blues og country ikke mere har deres egen pris.

Men som én sagde, og det var måske den veloplagte, rutinerede ex-Aqua, nu Hej Matematik-showmand Søren Rasted, der citerede Duke Ellington for den berømte udtalelse:

”Der findes kun to slags musik – god musik og dårlig musik”.

Af Lissen Jacobsen