Under Christian d. 1.’s regeringstid fra 1448 til 1481 blev Shetlandsøerne pantsat til Skotland, men fra 28. april til 1. maj i år var øerne atter under dansk herredømme. I hvert fald på det musikalske område.

Shetland Folk Festival har meget passende deres Festivalcenter beliggende på King Harald Street i hovedbyen Lerwick. Så allerede på åbningskoncerten torsdag eftermiddag kunne Harald Haugaard sige tak, fordi man havde opkaldt en vej efter ham.

Og på det musikalske plan var Harald Haugaard og hans band med Helene Blum, Sune Rahbek og Rasmus Zeeberg også blandt ”kongerne” på festivalen.

Øerne som er kendt for deres store violintraditioner tog godt imod de danske musikere, der var et af de populæreste indslag på festivalen, ikke mindst på grund af Harald Haugaards fænomenale virtuose violinspil, der blev værdsat af de mange kendere.

Bandet spillede efter åbningskoncerten torsdag aften i Boddam, og fortsatte fredag i Walls inden de lørdag medvirkede ved en koncert i North Nesting, og i alle tre tilfælde var det for udsolgte huse, selv om beliggenheden i alle tilfælde var uden for lov og ret.

Søndag kunne det danske band, ligesom de øvrige 14 inviterede bands, så afslutte festivalen på den specielle måde, at skulle spille ca. et kvarter tre forskellige spillesteder i løbet af aftenen. Det danske band lagde således ud på Shetland Hotel, og fortsatte på det største af spillestederne Clickimin Centre, og sluttede på det mere intime spillested Lerwick British Legion, og netop ved denne koncert var det sidste koncert med bandets guitarist Rasmus Zeeberg.

Blandt de øvrige bands kan fremhæves de tre amerikanske bands The Wilders, Pokey LaFarge og L’Angelus, der også var blandt de mest populære, sammen med skotske Breabach, Fred Morrison Trio og svenske Sver. Norske Knerten & Co sørgede for god stemning i Festivalcentret hver aften, hvor også mange lokale bands var medvirkende til en fantastisk stemning til langt ud på natten.

 

http://haraldh.dk/