Storbritannien myldrer med folk-festivaler fra forår til sent efterår – og naturligt nok med rigtig mange i især juni, juli, august, september og endda oktober. En hurtig optælling på ukfolkfestivals.co uk/england/php fortæller, at tallene for de pågældende måneder faktisk er hhv. 29, 40, 45, 16 og 17!

Seth Lakeman

Der er altså stadig mange folk-festivaler at besøge resten af denne sæson. Enten målrettet eller hvis du alligevel skal til England på ferie og måske kan ramme en festival i et af de smukke landskaber omkring f.eks. et gods eller i en by/landsby.

Man tør næsten sige, at England er synonym med folk-festivaler, og de har stor variation. Store, små, korte, lange, med eller uden særlige temaer, som eksempelvis middelalder, solen eller Beautiful Days 16.-18. august, der byder på ’Eventyr: Med alfer, feer, giganter, nisser, drager, hekse, prinsesser og troldmænd’ for voksne og børn, da der næsten altid børneunderholdning. Med Morris-dancing eller andre traditionelle danse, med street art, storytelling og mere eller mindre traditionel musiktilgang.

Nogen tilpasning til at lave et program, der tiltrækker både den enkelte festivals faste (gamle) publikum, men også trækker nye (unge) til, foregår der sikkert. På den anden side har folkemusikken en ret høj status og er i højere grad en del af mange englænderes bevidsthed og hverdag. Samtidig har England, Skotland, Irland så mange gode, garvede folkbands, der stadig er publikum-darlings, alt imens nye bands konstant dukker op.

Show of Hands

Når man ser på programmerne, er der et utal af navne, man som dansker end ikke har hørt om (endnu). Med andre ord er udvalget af hjemlige musikere vanvittig stort, hvad enten man fokuserer på ren traditionel folk eller maler med en bredere musikpensel. Selvfølgelig har en del af festivalerne have nogle af de samme solister og bands på plakaten, f.eks. Richard Thompson (øverste pressefoto) som i den grad er still going strong, og Seth Lakeman. Begge spiller bl.a. på Sidmouth Folk Festival, Fairport’s Cropredy Convention og flere andre, mens mange naturligvis også henter navne udefra. Men også duoen The Unthanks og guitarist og sanger Steve Knightley fra Show of Hands dukker op adskillige steder. Både Knightley solo og Show of Hands er store navne, som af en eller anden grund ikke rigtig er dukket op herhjemme.

Mens dette skrives mangler stadig 14 festivaler her i juli måned, alene ni i den kommende lange weekend. Nr. 15 er desværre blevet aflyst, opdagede jeg ved et rent tilfælde, nemlig den ellers så populære og kendte Trowbridge Festival i Wiltshire. Det er tilsyneladende på grund af for stor succes sidste år med så mange gæster og begivenheder, at det skal reguleres. I al fald har festivalen ikke fået den nødvendige licens til i år.

Karine Polwart Foto: Colin Winter

Hele 27 folk-festivaler er allerede afviklet her i juli måned, og første weekend i august er det tid til både Sidmouth Folk Festival og til en af de ældste folk-festivaler i England, nemlig Cambridge Folk Festival, som startede helt tilbage i 1965. Ikke mindst denne festival er kendt for sit nøje sammensatte program og brede definition af, hvad der kan kaldes folkemusik. På programmet er bl.a. diverse skarpe skud fra udlandet, i år f.eks. svenske (født i Argentina) José González, Lucinda Williams, Calexico and Iron &Wine – foruden Graham Nash, der ret beset er englænder og (nærmest) legenden Ralph McTell, Richard Thompson, Rura, Brian McNeill, Karine Polwart, Kathryn Tickell, Talisk og meget spændendende Daoiri Farrell’s All-star Celtic Session med bl.a. Donal Lunny og Michael McGoldrick, som også spiller i triosammenhængen McGoldrick, McCusker and Doyle.