Den svenske gruppe Väsen har i mange år været nærmest ”verdensberømt” i de nordiske lande og også med mange dedikerede fans ude omkring i verden. Olov Johansson og Michael Marin mødte hinanden i Uppsala allerede i 1983, havde (og har) samme musikalske sprog og et stort fælles repertoire fra Upplands traditionelle musik og udsendte første album i 1985. I 1989 kom guitaristen Roger Tallroth og senere André Ferrari på percussion, men de er ikke med mere. Man fristes til at skrive, at ”resten er historie”, og en stor del af den kan du læse i de to artikler, som blev publiceret her på siden hhv. 1. juli 2019 (af Nils Thorlund) og 23. maj 2016 (Claus Hellgren). Brug søgefunktionen på rootszone.dk

Den svenske folkemusikscene og publikum omfavnede dengang og lige siden Väsen. Nu er Johansson og Marin Väsen Duo, og det er som sådan , at de nu fra i dag (onsdag 20. april) spiller en række koncerter i Danmark. Se stederne nederst og/eller i vores kalender. De har under corona livestreamet hver måned, ligesom de har en ny CD på vej, som simpelthen har fået titlen Väsen Duo. De har også spillet live, når restriktionerne tillod det. Sidste sommer var det i Johanssons have, og i januar blev det til en koncertserie på Reginateatret i Uppsala med adskillige prominente gæster som Sofia Karlsson, Ale Möller og Lena Willemark.

De to går som altid på skattejagt i traditioner, historier og musik, mens de samtidig bryder ny grund. Deres nysgerrighed er stadig stor, og Olov Johansson, faktisk kåret som verdensmester i nyckelharpe og Mikael Marin, viola og andre strenge, er stadig helt unikke i deres legesyge overskuds-samspil med deres næsten telepatiske musikalske kommunikation. Musikken er lige så intens som før, og de skaber så at sige deres eget musiksprog – traditionelt og nutidigt, nyt og gammelt. Väsensk.

Väsen har igennem årene udsendt en lang række albums. I 2017 udkom ”Brewed” og som trio turnerede bandet i mange lande. I 2019 kom albummet ”Rule of three” i anledning af Väsens 30 års jubilæum, og deres gallakoncert i den anledning blev filmet og kan ses på Vimep, ”Väsen 30 Years”. Men nu er det altså nærmere ¨”rule of 2”, kan man vel sige.

De kan høres 20. april i Drauget Adelers Huse, Fårevejle, i MantziusLive Birkerød 21. april, Thorøhuse, Assens 22. april, Musikhuset Aarhus 23. april og d. 24. to gange – i Fredericias Christanskirke kl. 14 og samme aften i Hjarnø Forsamlingshus. Herefter i Vor Frue Kirke i Svendborg 25. april og 26. april Musik og Teater Viborg. D. 28. april bliver det så i Islebjerg Kirke, Frederikssund og på Haslev Bibliotek (Haslev Folkclub) dagen efter. Mon ikke mange af Väsens hardcore fans allerede har sikret sig billetter?

Foto: Eva Karlsson