Efter en sommer uden de store musikfestivaler er det positivt, at der er annonceret en festival 2.,3. og 4. oktober. Oven i købet en helt ny én af slagsen og endda i indre København.

BRAGR Foto: Signe Find Larsen

”Urkraft Festival drives af Foreningen Urkraft Festival, som har det overordnede formål at skabe interesse og forståelse for urgamle musiske og folkelige traditioner gennem mødet med det moderne menneske og de gamle folkekulturer og deres traditionsbærere – for herigennem at inspirere, udvikle og skabe nærvær og urkraftige oplevelser”, lyder det fra annoncørerne. Derfor det herlige navn Urkraft Festival og derfor også musik, som er ’vores’ – nemlig med hovedvægten på præsentation af nordisk folkemusik samt dans og talks.

Det bliver altså en festival, som præsenterer det nyeste inden for folkemusikken samt de kraftfulde og oprindelige folkekulturelle elementer, der er grundsten i dansen og folkemusikken. Ud over de mange publikumsinddragende koncerter vil der være en række workshops med musik, dans, fortælling samt boder med instrumenter og instrumentdemonstration.

I samarbejde med andre aktører vil festivalen i de kommende år også vise en udstilling på Musikmuseet, hvor folkemusikkens udvikling og samfundspåvirkning vises og demonstreres. Udstillingen vil første gang være tilgængelig for publikum under festivalen 2021.

Gangspil

Optrædende navne som BRAGR, Virelei, Vesselil (øverste foto), Väv, Urkraft Bornholm, Helle Thun, Gangspil, Trio Dhoore m.fl. bekræfter kun, at det er musik, der har rødder tilbage til den helt gamle tradition, men som også har en stærk nutidig appeal. Der vil blive tilføjet flere navne, så hold øje med programmerne.

Vi hilser det nye initiativ velkommen. Ikke kun fordi vi er koncert- og festivalsultne, men fordi vi allerede har set, at den tidlige folkelige musik formår at nå et stort publikum. Med flotte dragter, dragende dronetoner og buldrende trommer vil dele af Købmagergade blive til et middelaldermarked, og så krydser vi fingre for at sundhedsrestriktioner år 2020 ikke også hindrer denne festival i at blive afviklet.