TF sceneVi kan alle ånde lettet op. Tønder Festival er sikret sit 40 års jubilæum. Og forhåbentlig også en lang fremtid. Efter forhandlinger med Tønder Festival Fonds bestyrelse sagde Tønder kommune ja til at yde et ekstraordinært tilskud på en million kroner til festivalen, sådan at festivalen kan løse de aktuelle likviditetsproblemer og komme i gang med arbejdet med festival 2014.

Man fristes til at sige, at det manglede da også bare. For det er i høj grad Tønder Festival, som i mange år har profileret byen og sat den eftertrykkeligt på både Danmarks-kortet og det folkemusikalske verdenskort. 

I sidste ende måtte fonden og festivalen gå med på nogle besparelser til gengæld for tilskuddet og derudover en kommunal garanti på 1,67 mio. kr. Det skete efter en nervepirrende tid i Tønder og hos alle os, som frygtede for festivalens fremtid. For selv om festivalen her i 2013 gik over allogo forventning, så kostede det store, varierede og ambitiøse musikprogram også kassen. Trods mange solgte armbånd, et glad publikum og topstemning trak tidligere underskud i den forkerte retning. På det afsluttende pressemøde i august kunne bestyrelsen ellers fortælle, at omsætningen på de mange nye spisesteder og barer så ud til at have været forrygende, og mediemæssigt fik festivalen mere medvind end nogensinde.

Men den store omlægning og modernisering af festivalen, der blev begyndt i 2012, og som begge år har givet Tønder Festival mere positiv respons og omtale end i mange år, har trukket tænder ud. Samtidig har diverse andre udgifter, f.eks. forårsaget af dårligt vejr, været høje. Alligevel tyder alt andet på, at den flerårige plan med at forandre, forny og fremtidssikre festivalen er rigtigt tænkt, både kunstnerisk og publikumsmæssigt. Der er bare, som formand for Tønder Festival Fond Stig Bang-Mortensen siger, ”langt større omkostninger forbundet med at vende skuden, end nogen kunne forestille sig.”

TF flagI stedet for skude kunne han jo have sagt ”supertanker”, som man også plejer, for det ér Tønder Festival jo på folkemusikkens store ocean!  Men Stig Bang-Mortensen ”er lykkelig for, at kommunen bevilgede de ekstra penge. Samtidig er det afgørende, at festivalen udover at betale sine kreditorer kan fastholde sin høje standard og musiktilbud i forhold til publikum og de frivillige medarbejdere.”

Den flerårige plan med at modernisere og forandre festivalen, er rigtigt tænkt, både kunstnerisk og publikumsmæssigt. Det er de fleste nok enige i. At vende om er ikke en løsning. Festivalen hverken kan, vil eller skal give køb på tankerne om at føre Tønder Festival godt ind i fremtiden og holde fast i at præsentere et bredt spekter af det, vi kalder folkemusik i dag. Som det er sket i 2012 og 2013 (og som TF i øvrigt altid har været super gode til).

Der er ingen vej tilbage, og vi tror her på rootszone.dk, at Tønder Festivals publikum – både det gamle og det nye – er helt med på, at der skal være plads til alle folkemusikkens formater, farver og udtryksformer.  ’Folk’ er mange ting, og ’folk’ skal fejres. Ikke mindst på Tønder Festival 2014. 

Også selv om festivalen er pålagt at spare i alt en mio. kr. på driften i 2014 og 2015, og kommunens garanti på 1,67 mio. kr. skal nedskrives efterhånden og udløber ved udgangen af 2015. Med det ekstraordinære tilskud og garantien kan festivalen nu (endelig) gå i gang med jubilæumsfestivalen i 2014, som mange garanteret allerede glæder sig til.

TF publikum