foto30631

 

Allerede inden årets festival overhovedet startede i torsdags, blev seks navne publiceret til næste års festival: Engelske Eliza Carthy & TheWayward Band, skotske The Chair, irske Mick Flannery, Del Barber fra Canada, The Steel Wheels og Blind Boys of Alabama fra USA. Og i dag  1. september kl. 12 sættes 500 early bird-billetter til 2016 til salg for 1190 kr. pr. stk. De kan købes via tf.dk. Det nye lederteam er fremme i skoene og har kridtet banen grundigt af.

HANDMADE jpgFestivalen er gået over al forventning med ca. 6.200 solgte firedages og 2.000 endags-armbånd. Salgstallene når ikke helt dem i jubilæumsåret 2014, hvilket heller ikke var forventet, men de ligger bedre end 2013. Især lørdag strømmede publikum til pladsen, og nød solskinnet. Hver dag var der et flot og alsidigt program på de otte scener. Festivalpladsen fungerer fint med mange forskellige muligheder for at sætte sig, hvile benene, nyde en hængekøjelur og andre sjove ting, eller man kan sætte sig på et af de mange varierede spisesteder. Tingene er ikke smidt ind med en skovl, tværtimod er der arbejdet meget bevidst med atmosfæreopbygning og indretning med fire grundlæggende nøgleord: Fællesskab, åbenhed, dialog og medskabelse, og det virkede virkelig godt.

Det nye tiltag, 4 + 4, der handler om muligheden for at ankomme allerede søndag før festivalen og evt. deltage i diverse udflugter, altså være turist i Tønder og omegn, blev en succes, ligesom mediedækningen af dette års festival har været større end nogensinde. Det skyldes også den nye kunstneriske og økonomiske ledelses egen forståelse for PR-arbejde, bl.a. på de sociale medier, og selvfølgelig også et program, som var rigeligt værd at rejse efter. Det var highlight på highlight med en fantastisk koncert med Richard Thompson den første aften, med nye musikbekendtskaber (The Wood Brothers, yes!) og glædelige genhør med andre (bl.a. The Lone Bellow) og med en ualmindeligt smuk afslutningskoncert i Telt 1- først med den nye irske supergruppe Usher’s Island og bagefter med supersangskriveren John Prine og hans dygtige band.

Foto: Per Dyrholm

Fotos: Per Dyrholm

Årets festival var debut for den fra sommeren 2014 nye kunstneriske leder, Maria Theessink, og økonomidirektør Kirstine Uhrbrand (uddannet med speciale i festivaler). Ingen af dem så spor bekymrede ud, og det var der da heller ingen grund til. For alt fungerede og var mere end i orden, dog med et ’lille’ teknisk uheld lørdag aften i Telt 1, da lyset på scenen valgte at strejke midt under Townes van Zandt-koncerten – og var meget længe om at komme tilbage. Men koncerten fortsatte med, at de syv musikere spillede videre i mørket (og det var flere numre) og kunne fornøje sig med, at de for en gangs skyld kunne se publikum ordentligt. Både musikere og publikum syntes, at det hele var ”magic”.

Med alle de nye tiltag og stort styr på tingene plus selvfølgelig det alsidige program bestod det nye lederteam eksamen med topkarakter. Bestyrelsesformand Stig Bang-Mortensen sagde på det afsluttende pressemøde, at Tønder Festival nu ”er henne, hvor vi synes, den skal være, og vi kan tillade os at ranke ryggen”. Så fremtiden ser lys ud for Tønder Festival. I de næste mange dage kan du læse anmeldelser af rigtig mange af koncerterne her på www.rootszone.dk

foto31182