I år præsenterer TF seks koncerter under Copenhagen Jazz Festival. Det gælder koncerterne d. 8. og 9. juli, som de to eftermiddage/aftener handler om folk & roots i mange fantastiske udgaver. Det ér en topvarieret vifte af navne, der repræsenterer genren på kryds og tværs. Fire af de seks navne spiller på dette års Tønder Festival 22.-25. august, og de to har gjort det.

Festen starter mandag 8. juli kl. 15 med ingen ringere end de to unge, fantastiske spillemænd fra UK, nemlig Greg Russel & Ciaran Algar (øverste pressefoto). Begge er de vokset op med traditions- og folkemusik, som de siden 2011 har givet deres eget præg med godt skrevne sange og instrumentalnumre på hhv. guitar og violin mm. De etablerede sig lynhurtigt som et af de betydeligste navne på Storbritanniens folk-scene. Allerede i 2012 udkom debutalbummet The Queen’s Lover, og siden er kommet tre mere, senest Utopia and Wasteland, i 2018 foruden en live-DVD. De to musikere synger begge, har modtaget flere priser og fremragende anmeldelser, bl.a. her på siden. Læs bare Allan E. Petersens flotte anmeldelse fra 10. juli sidste år.

Mellemkoncerten kl. 17.30 er i sandhed noget helt andet, nemlig den irsk-fødte, men i Canada bosiddende sangerinde og guitarist Irish Mythen. Hun har vakt opsigt på Tønder med sin stemme, der kan være alt mellem silkeblød og rå-rusten, med sit rustikke guitarspil og ikke mindst sin store personality. Hun skal nok få sat superstemning på Balders Plads, for hun er noget af en naturkraft.

Basco

Dagens rundes af med det franske band Delgres, der beskrives som ”et vildt projekt med slaveri, traumer og andet mørkt i bagagen”. Efter sigende er vi ude i ”noget af det mest groovy, gutsy, reptile (!) bluesbaserede rootsmusik, man kan forestille sig”. Delgres er dybe, mørke, foruroligende fede og franske. Det lyder absolut, som om pladsens publikum kan forvente sig en meget speciel oplevelse. Koncertstart er kl. 20.30.

Så alsidig skal mandagen på den hyggelige plads på Nørrebro forløbe, og tirsdagen lover lige så godt med den engelske sangerinde Danni Nicholls som den første på eftermiddagsscenen kl.15. Sin første danske koncert spillede hun på TF i 2017, og siden har hun bl.a. været på scenen i Tivoli.

Hun skriver fine sange, spiller guitar og lader sin smukke stemme og elegance forgylde det hele, og hun er ganske sikkert for alvor på vej frem. Hendes tre albums, det nyeste fra i år hedder Melted Mornings, er indspillet i Nashville, for Danni Nicholls er ganske inspireret af americana-musikken. Som barn lyttede hun til sin bedstemors pladesamling fuld af amerikansk roots, country og rock’n’roll. Da hun så arvede en guitar, faldt tingene på plads, og hun begyndte selv at lave musik.

Næste band bekræfter igen-igen alsidigheden i folk, for kl. 17.30 er det nemlig danske Bascos tur til sprede endnu en god og anderledes stemning på Balders Plads. Basco er unikke på den danske musikscene og er i høj grad blevet opdaget rundt omkring i Europa for deres enorme dygtighed med topmusikere på alle fire poster, så at sige. Deres koncerter er fyldt med energi, temperament, kompleksitet, rå kraft og blød skønhed. Det er da også Ale Carr, Hal Parfiit-Murray, Andreas Tophøj og Anders Ringgaard Andersen, der udgør kvartetten og dens helt egen blanding af nordisk, keltisk, engelsk og amerikansk folkemusik.

Sunniva Bondesson fra Baskery

De amerikanske tvillinger i The Brother Brothers, Adam og David Moss, runder af, og det bliver givetvis også til publikums store fornøjelse, hvis dette ellers synes om fængslende og indtagende harmonisang, som (måske) kun søskende kan gøre det. De turnerer sædvanligvis som akustisk duo med David på cello/guitar og Adam på femstrenget violin. Brødrene skriver deres egne sange, og som pladeselskabet beskriver dem, ”læner de sig mod de mørkere, mere moody elementer fra Appalachia- og bluegrass-traditionerne. Indie-twang beskrives musikken også som. Et ord, der lyder fantastisk på engelsk og helt umuligt i dansk oversættelse. I efteråret 18 udsendte de deres første hele album, ”Some People I Know”.

Der er gratis adgang til alle disse koncerter, tak til Tønder Festival for dette fremstød. Copenhagen Jazz Festival byder på mere folk-relateret musik rundt omkring på de mange spillesteder i dagene 5.-14. juli. Bl.a. den svenske trio Baskery også på Balders Plads søndag d. 7. kl. 17.30.