Der plejer traditionelt at deltage danske musikere og bands på enten Shetland Folk Festival eller Orkney Folk Festival, men i år er desværre en undtagelse. Den 27.-30. april afvikles festivalen på Shetland, og her deltager fra den amerikanske vestkyst Foghorn Stringband (øverste foto) med bluegrass, country og blues på programmet. Fra sydstaterne i USA kommer Dirk & Amelia Powell med fokus på Appalachian-musik. Canada bliver repræsenteret med kvartetten Shane Cook & The Woodchippers, som blander folk, roots, bluegrass og keltisk musik.

Johanna Juhola Trio fra Finland er på programmet ligesom svenske Lena Jonsson Trio, som spiller traditionel svensk folkemusik, men på en ofte utraditionel måde med Lena Jonsson på sprudlende violin. Desuden kan nævnes den skotske sekstet TRIP, der forener forskellig keltisk musik, og som bl.a. har multiinstrumentalisten Michael Biggins med, som også optræder i eget navn, concertina-virtuosen Simon Thoumire og folk-electronica-duoen fra Isle of Skye, Valtos. Desuden vil en lang række lokale bands deltage, og de har traditionelt en høj kvalitet.

På Orkneyøerne foregår folkfestivalen d. 25.-28. maj, og her fejrer man 40 års jubilæum. Her er det nordiske islæt trioen The Nordic Fiddlers Bloc med musikere fra Norge, Sverige og Shetland. På festivalen deltager flere bands, som har optrådt i Danmark, nogle af dem flere gange.

Frontfiguren i The Kris Drever Band behøver ikke nærmere præsentation. Den dygtige guitarist har flere gange været her i landet. På Orkneyøerne, som han jo også er fra, spiller han med sin kvartet. Fara, også en kvartet, er garanter for både traditionel og nyskabende skotske folkemusiktoner, og det bliver også i samme genre, når de fem musikere fra Breabach går på scenen. Ligeledes fra Skotland kommer Elephant Sessions – trioen udsendte deres seneste album sidste år.

Det underholdende ”bigband” The Chair står også på programmet, som så ofte før, og det otte mand store orkester plejer at give en energisk folk, blues, rockkoncert, der får publikum op af stolene. Det kan også lige nævnes, at Katherine Priddy, Kinnaris Quintet, Saltfishforty og Beth Malcolm Duo er blandt de øvrige medvirkende ved jubilæumsfestivalen.

https://www.shetlandfolkfestival.com/

Home