Øgrupperne ligger mellem Nordsøen og Norskehavet og har begge godt 21.000 indbyggere. Øerne hører under Skotland, og begge to har i mange år afholdt folkfestivaler, ofte med danske musikere på programmet.

Nu er de fleste nok klar over, at det drejer sig om Shetland Folk Festival og Orkney Folk Festival. På Shetland afholdes folkfestivalen for 38. gang, og i år sker det fra 3.- 6. maj. Der er kun en enkelt dansk musiker på programmet i år. Nemlig Kristian Bugge – en femtedel af Baltic Crossing (øverste foto), der tidligere har medvirket på festivalen og været et populært trækplaster til de mange koncerter.

I år får man bl.a. også besøg af Calan, som var i Danmark sidste år i to omgange, og sangerinden Siobhan Miller, der er den eneste sangerinde, som i Skotland er blevet kåret som Årets Sanger ikke mindre end tre gange. Den amerikanske rootsmusik bliver godt repræsenteret ved The Cajun Country Revival og brødrene Adam og David Moss i duoen The Brother Brothers.

Det canadiske band The Fretless tager også turen over Atlanten sammen med deres landsmand William Prince, som jo var i Tønder sidste år. Også hollandske Tim Kliphuis Trio og fire britiske bands er på årets gæsteliste. Desuden medvirker en lang række lokale bands som opvarmning ved koncerterne og som underholdning i festivalcentret hver aften.

Duncan Chisholm

24.-27. maj går det så løs mod syd, når Orkney Folk Festival bliver afholdt.

Her er årets hovednavne violinvirtuosen Duncan Chisholm, singersongwriteren Dougie MacLean, kvartetten Fara og det store band The Chair. Alle navne som har været på Tønder Festivalen de senere år. Desuden de 10 musikere i The String Sisters, som dog har tre mandlige musikere i deres internationale trup og kommer fra Norge, Sverige, USA, Irland og Skotland. Foruden dem medvirker flere skotske bands og ligeledes mange lokale musikere og bands, og så er der mulighed for alle, som har lyst til at optræde, når der afholdes Åben Scene.

https://www.shetlandfolkfestival.com/og

Home