Et enkelt navn er i denne omgang tilføjet til Tønder Festival 2024, og det er en populær kending, som kommer igen for nu syvende gang. Skotske Skerryvore etablerede sig i 2004 og spillede første gang på TF i 2011. Netop her skabte de en meget tæt forbindelse til det danske publikum, så det er ganske oplagt, at højlands-folkrockbandet skal være til at fejre Tønder Festivals 50års-jubilæums her i 2024. Ottemandsbandet er en publikums-darling, hvilket de har bevist i 2012, 2014, 2015, 2018 og 2022

Skerryvore bygger på samme højlandstraditioner som de ekstremt populære Runrig, der valgte at stoppe i 2018. Den særlige, højlandske folkrock havde en oplagt arvtager lige her med Skerryvore, som med mange turneer i Danmark har gjort som Runrig, nemlig opbygget en trofast og dedikeret dansk fanskare. De har spillet mange andre steder rundt om i verden, og Skerryvore kan jo faktisk selv fejre jubilæum i 2024.

Det er 20 år siden, at brødrene Daniel Gillespie, accordion, og Martin Gillespie, accordion og sækkepibe startede bandet, som også består af trommeslager Fraser West, sangeren Alec Dalglish, violinist Craig Espie, Scott Wood på sækkepib og fløjte, Jodie Bremaneson, bas, og Alan Scobie, keyboards. Traditionsmusikken ”the Skerryvore-way” blandes glad og gerne med cajun, country og rock i diverse variationer.

Bandet har udgivet ni album, det seneste, “Tempus”, i foråret 2023, som landede på toppen af den officielle skotske albumhitliste og flere andre hitlister. Bandnavnet kommer fra Skotlands ældste fyrtårn på et rev ud for den skotske vestkyst og hedder på gælisk An Sgeir Mòhr, The Great Skerry. Og bandet er et af skotsk musiks fyrtårne i disse år, hvor Skotlands folk/tradscene i det hele taget blomstrer og vokser i alle retninger.