2003 Foto: Dana Tynan

2003 Foto: Dana Tynan

I dag 9. januar fylder den store, amerikanske folkesanger Joan Baez 75 år, og hun er stadig utrættelig i sit politiske engagement, ligesom hun også turnerer. Den smukke sangerinde med den underskønne stemme har aldrig nogensinde lænet sig tilbage på sine succesfulde laurbær, men har derimod brugt den til at kæmpe for fred, menneskerettigheder, kvinders, børns og sortes rettigheder og ligeværdighed, for miljøet og imod Vietnam-krigen og alle andre krige, kan man nok sige.

Den 27. januar fejres hun fortjent på Beacon Theatre i New York ved en stor ”Happy Birthday To Joan”-koncert med deltagelse af bl.a. Emmylou Harris, Mary Chapin Carpenter, Judy Collins og Jackson Browne. Det bliver stort. Det lange, sorte hår er nu kort og gråt, men ellers holder resten.

1987 Foto: Matthew Rolston

1987 Foto: Matthew Rolston

Hun er født i New York af en irsk mor og med mexikansk far. De rejste en del rundt og boede bl.a. i Californien, hvor hun også bor nu. Men familien flyttede til Boston i 1958, hvor hun begyndte at spille guitar og oplade sin klare, engagerende stemme på de lokale ’coffee houses’. Året efter kom hun til at spille på Newport Folk Festival, og man fristes til at sige, at ”resten er historie” Hun fik kontrakt med Vanguard Records og fik hurtigt et gennembrud, og hun blev i mange år frem den måske vigtigste, kvindelige stemme i dels 1960’ernes folkemusik-revival, og dels i lige så høj grad i den vigtige protestbølge, der skyllede over USA.

Joan Baez spillede næsten fra starten også sange af Bob Dylan og medvirkede dermed til hans gennembrud. De to kom til at køre parløb i nogle år, og hun var tidens kvindelige pendant til Dylan. Selv om man måske kan sige, at han på verdensplan er blevet ”et større navn” end hende, så anerkender de fleste nok hendes kæmperolle og betydning i 1960’ernes og 1970’erne mange protestarrangementer. Hendes politiske engagement er usvækket. Efter terrorangrebet i Paris udtrykt sin samhørighed med det franske folk. I november deltog hun i 100-årsdagen for henrettelsen af sangskriveren og aktivisten Joe Hill.

Joan Baez har langt over 100 udgivelser og 58 års karriere på CV’et. Et kæmpe TILLYKKE til hende.

Tak til journalist Keld Frandsen, hvis fødselsdagsartikel i Berlingske huskede mig på og gav inspiration til denne til lykke-artikel.