Selvfølgelig skal der være fødselsdagsfest på Tønder Festival i år, for TF fylder 50 og sprudler stadig af liv og glæde og altid af fantastisk musik over det hele. Husk at festivalen i år begynder onsdag, mens selve jubilæumskoncerten finder sted torsdag aften på Open Air, selvfølgelig. Det er her, at vi alle sammen for alvor siger tillykke og tak til Tønder Festival for de mange vidunderlige koncertoplevelser, som vi hver især har haft igennem mange år for nogles vedkommende, færre for andre. Men de skal nok komme efter det.

Mary Gauthier

Det er da også en perlerække af danske og udenlandske navne, som vil fylde scenen denne aften. Navne, hvoraf en stor del har spillet her mange gange og er kendte og elskede af Tønder-publikummet. Enkelte er nye kunstnere på festivalen, men skal nok blive taget godt imod og i øvrigt selv falde for alt det specielle, som Tønder Festival er.

Jacob Dinesen

”De gamle” har i høj grad været med til at skabe den atmosfære og de helt specielle musikalske møder, som TF er kendt ude i verden for. ”De nye” er (måske) arvtagere og i al fald næste generation af sangskrivere og fortællere i folkroots-traditionerne.

Naturligt nok vil den store jubilæumskoncert have særligt fokus på genrer, som Tønder Festival repræsenterer, og bl.a. vil der være fortolkninger af sange af nogle af de store, som har betyder meget for musikken og for festivalen. Der kunne nævnes mange, men her blot Woody Guthrie, Derroll Adams, Pete Seeger og alt for tidligt afdøde Bruce Guthro. Flere navne springer straks frem i denne skribents hjerte.

Poul Krebs

Men tak alle dem, som kommer: Niels Hausgaard, Signe Svendsen, Jacob Dinesen, Allan Taylor, Harald Haugaard & Helene Blum (øverste foto), Poul Krebs, Rikke Thomsen. Jonah Blacksmith med Dina Dánialsdóttir samt endnu en veteran (udover Hausgaard), nemlig Hans Theessink med sin helt særlige blues. Irske Eleanor Shanley, Tim O’Brien, Mary Gauthier, Jaimee Harris, Jan Fabricius, Candace Kacina fra The Hello Darlings samt et nyt og spændende stjerneskud fra Newfoundland, Kellie Loder. Og så selvfølgelig alle dem, som allerede er publiceret. Med mere måske.

Jonah Blacksmith

Og endnu et lille hjertesuk: Der er da nogle navne fra tidligere år, som jeg havde håbet på et genhør og gensyn med i år, ”but you can’t always get what you want”. Sådan er det jo, og mange af dem, der har spillet på Tønder, er jo også i den grad blevet bemærket og populære ude i den store verden, siden de var her sidst. Desværre kom der allerede for et stykke tid siden afbud fra legendariske The Bothy Band pga. sygdom. Men det skal nu nok blive en fantastisk jubilæumsfestival!