Den amerikanske sangskriver og musiker Sierra Ferrell kan tryllebinde et publikum, forlyder det. Hun udgav i 2021 debutalbummet “Long Time Coming”, som virkelig er bemærket på folkroots-scenen i USA. Faktisk er hun rigtig stærkt på vej frem. Hun rummer americana, bluegrass og country og lytter selv til alt fra bluegrass til techno og goth metal og bliver inspireret af det hele. Ferrell er fra West Virginia, rejste væk, levede som gademusiker et stykke tid i bl.a. New Orleans og Seattle og bor nu i Nashville. “Long Time Coming” er kronen på værket efter flere års arbejde. Gæstemusikere er Tim O’Brien, Jerry Douglas og Sarah Jarosz. Ferrell kommer med band.

Sierra Ferrell

Det går godt for sangskriver Emily Scott Robinson fra Colorado efter hendes album nr. to ”Traveling Mercies” fra 2019, og efter at hun vandt Telluride Troubadour Contest. I 2021 kom så albummet American Siren”. Nyest er ”Built on Bones”, seks sange baseret på heksene i Shakespeares ”Macbeth”, og det er netop dem, hun skal optræde med på TF ved den ene koncert sammen med Alisa Amador og duoen Violet Bell, som begge er med på pladen også. Alisa Amador giver desuden en solokoncert og er aktuel med EP’en ”Narratives” fra 2021 og vandt i ’22 NPR Tiny Desk Contest. Duoen Violet Bell fra North Carolina er Lizzy Ross og Omar Ruiz-Lopez, som bekender sig til folk, bluegrass og americana. De to har også deres egen koncert og albummet ”Shapefinder” med i bagagen.

Emily Scott Robinson

2023 giver et gensyn med The Dead South, som siden sidst (i 2018) har turneret både hjemme i Canada, i USA, Europa og Australien og udgivet både et album to EP’er. Sidstnævnte med titlen ”Easy Listening for Jerks Part 1 and 2”. The Dead South fra Saskatchewan mikser bluegrass og folk med satire og energi som et rockband. De kalder sig selv ”et rockband uden trommeslager og et bluegrassband uden violin” og beskrives bl.a. som ”outlaws og moderne hillbillies”. De har spillet sammen i nu over 10 år med guitar, banjo, mandolin, cello og godt med vokal og har skabt deres egen sound og show. De har fået bl.a. en Juno Ward for Best Traditional Album ”Sugar & Joy” (2020).

Leftover Salmon tager nok prisen som bandet med det særeste navn, men der er intet sært ved musikken fra det mere end 30 år gamle band fra Colorado. Med dem går turen til både Appalacherne, New Orleans og til countrymusikkens mekka The Ryman i Nashville – og så hjem til en sang fra bjergegnene i Colorado. Bandets lyd er båret af akustiske instrumenter, som får ekstra smæk på fra rytmegruppe med bas og trommer. Leftover Salmon har udgivet 11 album, senest ”Brand New Good Old Days” fra 2021. Det er første gang, at bandet spiller i Europa, og som mange af de andre navne er det eneste danske festivalkoncert i 2023.

Øverste billede: Leftover Salmon Foto: John Ryan Lockman

The Dead South