Seneste nyt fra Tønder Festival er, at ”man er tæt på at melde klar” med endeligt program”. De netop meddelte navne er amerikanske Blackberry Smoke, trioen É.T.È. fra Quebec og – selvfølgelig – Niels Hausgaard. Som festivalen skriver, så er han ”en klassiker. Han svigter ikke og må siges at være lige så forankret i festivalen som bardunerne i Telt 1”. Han ledsages ligesom på sin lange vinterturné af pianisten Martin Schack. Vi får også både Women’s Circle og Gentlemen’s Circle, og så har Poul Krebs taget initiativ til at sætte fokus på unge hjemløse med koncerten ”Home. På den spiller foruden Krebs også Kira Skov, Kajsa Vala, Steen Jørgensen, Henning Kvitnes med flere. Vi får gensyn med Mikael K i selskab med sit nye band Landstrygerne, skolekoncert med folkBaltica og Folkhistorier med musikjournalisterne/podcastværterne Klaus Lynggard og Henrik Queitsch. Og med Mallemuk (fra Tønder) og Kunsten at glædes i kor.

É.T.È. Foto: Camille Gladu Drouin

Med rockbandet Blackberry Smoke fra Atlanta, Georgia får vi musik i den tunge med klassisk amerikansk sydstatsrock, country, folk og blues. (Øverste foto: Jo Lopez) Smæk for skillingen! Tænk navne som ZZ Top, Lynyrd Skynyrd og Allman Brothers Band, også fra Atlanta. Bandet begyndte i 2000 og har en lang række albums bag sig, senest “You Hear Georgia” fra 2021.

É.T.É nyfortolker den traditionelle folkemusik fra Quebec. Navnet kommer af forbogstaverne i de tre medlemmers navne: Élisabeth Moquin, violin,/vokal/stepdans, Thierry Clouette, vokal og multiinstrumentalist med bouzouki som hovedinstrument, og Élisabeth Giroux, cello/vokal. De har alle baggrund i klassisk musik, jazz og folkemusik og byder på fine vokalharmonier, nye ideer i formidlingen af deres musikkultur og stort overskud.

Niels Hausgaard

The Danish Dane – det hed årets vintershow med Niels Hausgaard, som han serverede fire måneder i træk sammen med Martin Schack på tangenter. Udover den faste årlige turné er Tønder Festival heldigvis også fast. Det har den været i nærmest fem årtier, og sådan skal det bare være. Han rækker ud til et meget stort og bredt publikum – og han når dem med sine altid rammende tekster, sine improvisationer – som der er mange af, sin humor og satire, timing og legendariske lune. Og selve musikken kommer meget fint ud over rampen også i denne sammenhænge med Martin Schack. De har et meget fint samspil.

Home: Sange til unge hjemløse er titlen på en 90 minutter lang koncert, som Poul Krebs er initiativtager til. Sangene er tilegnet unge hjemløse, for ”ønsket er at sprede viden, læring og forståelse for unge hjemløses situation”. Fra foreningen SAND kommer for-personen Christina Strauss og fortæller sin historie. Som Krebs siger, så er den langt mere fortvivlende og rørende, end nogen sang jeg nogensinde kunne skrive. Men netop det har han alligevel gjort, og tanken er, at de øvrige kunstneres sange også er valgt med samme fokus. Som kunstnerisk leder Maria Theessink siger det, så har ”folkroots-musikken ofte rødder i livet blandt vagabonder, hjemløse og evigt rejsende musikere. Begrebet “hobo” er en del af Tønder Festival, og vi håber, at vi med denne koncert kan være med til at sætte spot på unge hjemløse”.

Mikael K

Mikael K har i 20 år udgivet musik via bandnavnet Klondyke. Men på TF udkommer hans første soloalbum, “Stille Uro”. Hans nye sange går tættere på hans eget liv end før, hvor det mest har handlet om andre mennesker og hans møder med dem. Sangene er om den stille uro i en moden mands hjerte. Mikael K har haft mange hatte på: Musiker, komponist, tekstforfatter, klummeskriver og tv-vært – og først og fremmest den som moderne trubadur. Han har på TF verdenspremiere på de nye sange sammen med det nye band Landstrygerne.

Vadehavet er epicentret for projektet KUNSTEN AT GLÆDES I KOR, som byder på fællessang med publikum og danske salmer og sange med udgangspunkt i naturen og kulturen i Vadehavsregionen. ”Vores ambition er at samle Vadehavets største publikumskor om fælles glæde ved sang og musik og dele en stor musikalsk og social oplevelse”, fortæller musiker Casper Mikkelsen. Han er en af initiativtagerne til KUNSTEN AT GLÆDES I KOR, som har besøgt Tønder Festival flere gange. Nu kommer de med sangere og orkester og håb om, at publikum vil være med. Og alle må være med.

Alt i alt er der som sædvanlig rigtig meget at glæde sig til, og alsidigheden er stor. Om der lige kommer endnu en overraskelse vil vise sig. Men programmet for TF23 favner allerede bredt. Mon ikke.