Siden 2005 har man i den skønne, irske hovedstad afholdt en vinterfestival, ligesom de gør i Glasgow. Sidstnævnte kører i 18 dage, Tradfest i fem, Men også den festival er vokset fra sin spæde begyndte for 20 år siden, primært i området Temple Bar, hvor mange af tingene skete på pubberne. Det blev hurtigt spredt til fine, store steder rundt om i byen som f.eks. St. Patrick’s Cathedral, Dublin Castle og The National Stadium – og altså mange andre venues, der i øvrigt også byder på musik hele året rundt.

Nuala Kennedy

TradFest er blevet den største folk-festival i Irland, og dens formål er at fejre den irske identitet gennem at fejre den irske musik. Her er plads til de mange folkemusikere, der har været med siden 1960’erne, men det er også vigtigt at give de nye, yngre talenter chancen – og dem er der også mange af. Det bliver derfor altid et enormt varieret program, som derfor også taler til alle aldersgrupper.

Jeg vil kun nævne få navne, især dem jeg selv har fulgt meget længe, og for de flestes vedkommende er kendte her i landet. Det er f.eks. Paddy Keenan, som allerede har spillet, Liam Ó Maonlai, Altan, (øverste foto) Freddy White, Stockton’s Wing, Julie Fowlis, Cathy Jordan, Brian Kennedy, Nuala Kennedy, Gerry O’Connor og Mairtin O’Connor Trio. Men som nævnt også en lang række for mig stadig ukendte navne, men folk der vil præge den irske musik fremover.

Ralph McTell (ikke irsk) er et hovednavn (igen), spanske Carlos Nunez spiller lørdag aften, som også byder på Transatlantic Women: Mairéad ni Mhaonaigh (fra Altan), Alison Brown, Eileen Ivers og Aoife O’Donovan, som spiller i København i aften (torsdag). Og amrikansske Janis Ian spiller søndag aften, hvor TradFest slutter. Men husk: TradFest er garatnteret tilbage om et år.