Det er tid igen til den store, årlige musikfest i Dublin, som i forvejen er fyldt med musik året rundt. Og det er tid nu, nemlig fra i dag d. 25., hvor programmet så småt begynder nogle steder, nemlig med f.eks. fløjtespiller Matt Molly fra The Chieftains og violinist Séan Keane, tidligere samme band. TradFest begyndte i det små i 2006 og er vokset hvert eneste år siden. Både hvad angår antal koncerter, men sandelig også ift. publikum på de omkring otte spillesteder foruden rigtig mange på pubberne i og omkring netop Temple Bar, naturligvis.

Mairead Ni Mhonaigh fra Altan

I morgen kommer et af Irlands største folk/tradbands, nemlig Dervish med den fremragende sangerinde Cathy Jordan i front. (Pressefoto øverst) De udgav i 2018 The Great Irish Song Book, en kæmpesucces, som de har turneret meget med. Som gæster med på scenen har de til og med hele fire store navne: Irske Cara Dillon, skotske Eddi Reader, amerikanske Tim O’Brien og engelske Ralph McTell. Og det foregår på Dublins historiske National Stadium, og der er uden tvivl solgt masser af billetter. Wow. Lige Præcis dér skulle man være i morgen aften!

TradFest er en fejring af irsk identitet gennem musik, selvfølgelig den traditionelle irske musik på mange mulige måder med kendte og veletablerede navne og altid også med de nye, store udbud af musikere, som hele tiden dukker op og er på vej frem i Irland og omegn. Den nye generation er rigt repræsenteret. Men fredag d. 27. er det et af de rigtig store engelske folknavne, nemlig Kate Rusby, d. 28. Frankie Gavin & Catherine McHugh og far og datter fra UK, Martin og Eliza Carthy. Samme aften spiller The Dublin Legends, der jo er en udløber af The Dubliners, i et overdækket område i Shackleton Gardens, og det er kl. 17.

De fire i bandet er Sean Cannon, oprindelig forsanger og guitarist siden 1982, Gerry O’Connor (banjo), Paul Watchorn og Shay Kavanagh. De har ført arven fra The Dubliners videre med stor succes. Kun én af de ’gamle’ (udover Cannon på 82) lever endnu, men valgte ikke at fortsætte for få år siden, John Sheahan, kendt og elsket i DK. Lørdag kan man opleve Mairéad Ní Mhaonaigh fra Altan præsentere ”Women in Trad & Folk” også i The National Stadum. Èn af dem er en verdenskendte sangskriver Mary Chapin Carpenter.

Dublin Legends

Spillestederne er også The Button Factory, som er et fast venue i byen, Castle Hall i Dublin Castle, Malahide Castle, The National Museum of Ireland og Collins Barracks. Men så er der jo hele Temple Bar, som lægger navn til festivalen, som udsprang herfra. Her er masser af gratis koncerter under navnet Smithwick’s Sessions i rigtig mange hyggelige pubber. I flæng kan man nævne The Jeremiahs, The Kilkennys, Paddy Casey, Stockton’s Wing og The Henry Girls – og mange flere.

Det her er en folk/trad-festival af de helt store med fokus på arven, grundsubstansen og den kontinuerlige udvikling af denne musik. Diversiteten og alsidigheden i folk er stor, ligesom den kommer fra snart sagt alle aldre. Her er ingen grænser. TradFest er trad uden grænser, og publikum kommer langvejs fra. Vi er lidt sent ude her, men har du tid og penge, så sus afsted. Stemningen i musikbyen Dublin hele året er værd at rejse efter.

Læs hele det udførlige program på tradfesttemplebar.com