Fanø Fiddlers

Fanø Fiddlers Young Edition. Fotos: Karen Bendix

For et stykke tid siden meddelte DMF, Dansk Musikerforbund, at man ville tilgodese folkemusikken i år. Det skete på den måde, at Afenginn, de Fries & D. Beck samt Fromsejer Hockings fik Årets DMF Livepris i form af æren og et kunstværk som de professionelle udøvere, de alle er. De tre bands er valgt som eminente repræsentanter for dansk folkemusiks bredde og fhøje kvalitet. Hver især har de tilført folkemusikscenen nye dimensioner, værnet om traditioner og vedholdende udviklet genrens musikalske udtryk.

Lukkif med Jullie Hjetland fik prisen af Afenginn.

Lukkif med Jullie Hjetland fik prisen af Afenginn.

DMF Liveprisen tildeles musikere, som har været særligt flittige på koncertscenerne, og som ofte har udfordret sig selv og deres publikum med anderledes koncertformer. Musikere, som gennem deres virke er blevet kendt som gode og solidariske kolleger.

Til gengæld skal hver især vælge, hvem der skal modtage den medfølgende check på 15.000 kr. til hver. For stafetten skal gå videre til nye, lovende kræfter – og det gjorde den så på det gode spillested Bartof Cafe på Frederiksberg i denne uge.

prisoverræk

Deas

Mikael Højris, konsulent i DMF, sagde, at man på den måde hylder de professionelle orkestres særlige præg på genren, men samtidig giver de yngre et vigtigt klap på skulderen, Han udtrykte beundring for, hvordan musikerne får det hele til at hænge sammen, måske ikke mindst Fromseier og Hockings, der danner par privat, har barn (og et på vej) og nu i også turnerer sammen. Jullie Hjetland alias Lukkif indgår i mange sammenhænge og kom direkte fra Istanbul. Afenginn har spillet sammen i 13 år, og de sagde, at det var en stor fornøjelse at give stafetten videre og takkede for æren ligesom de andre modtagere naturligvis.

Den første pris gik videre til en halv snes meget unge musikere på omkring 10-13 år, nemlig dagens unge udgave af Fanø Fiddlers. De spillede til stor fornøjelse for alle de tilstedeværende, og de er et af beviserne på, hvor meget der sker i Sønderho. Nogle eller alle har været med Tove de Fries på Celtic Connections festival på Cape Breton, og mon ikke pengene skal indgå som betaling for den næste tur?

Det var nu ikke de Fries & D Beck, der gav prisen til de unge musikere, men derimod Fromseier og Hockings. Ditte F. sagde, at ”når man spiller så meget, så ender man med at blive professionel af det. I følger jeres musikalske intuition – nysgerrige, engagerede og inspirerende”.

Fromseier & Hockings

Fromseier & Hockings

Derimod fik Deas! æren og checken af de damer Tove de Fries og Malene D. Beck: Musikerne er holdbare, til dels arveligt belastet og født ind i den traditionelle musik. De tager deres musik meget alvorligt.  Deas! svarede til gengæld, at de nok skal bruge prisen konstruktivt og ser den som et kærligt spark bagi.

Afenginn havde valgt at give prisen til Lukkif, som trods mange projekter mente, at hun manglede sit helt eget. Derfor optræder hun nu også solo under det navn. Det kommer i øvrigt af, at hendes stavekontrol på den gamle Nokia ikke villestave til Jullie med de to l’er, men skrev Lukkif i stedet for.

prismodtagere

Glade prismodtagere og uddelere.