Så er der igen nyt fra Tønder Festival. Syv nye navne er nemlig tilføjet programmet. Det er, som festivalen skriver ”det brandvarme amerikanske navn Tyler Childers”, der har taget Nashville og USA med storm. Fra USA kommer også to rootsy duoer: The Brother Brothers fra Brooklyn og Caamp fra Ohio. Fra Canada kommer Gordie MacKeeman & His Rhythm Boys og den irskfødte sangskriver Irish Mythen. Britiske Sam Kelly & The Lost Boys, der debuterede på TF i år, kommer igen i 2018, hvor festivalen finder sted fra 23.- 26. august.

TF

Men lad os lige minde om, at TF tyvstarter lørdag d. 27. januar, hvor Lille Vega er filial for en aften, når canadiske Colter Wall, som vandt hjerter på dette års festival, giver koncert. Og 5. december starter billetsalget til konceptet 4+, som er de oplevelser, man kan have i dagene 19.-22. august inden festivalstart i Tønder og omegn. Søndag d. 19. har festivalgæster chancen for at opleve Sort Sol, og mandag gælder det Vadehavet og Sort Safari både nord og syd for grænsen. Se mere på tf.dk

Tyler Childers Foto: David McClister

Og så velkommen til en veteran og topnavn i dansk musik: Anne Linnet. Hendes populære og megasælgende (400.000) album ‘Jeg er jo lige her’ fra 1988  er udgangspunkt for en række koncerter med Linnet og band, og Tønder Festival er med i denne række. Albummet rummer store hits som ”Tusind stykker”, ”Forårsdag” og ”Tabt mit hjerte” og er et hovedværk i hendes lange succeskarriere.

Sangskriver og guitarist Tyler Childers fra Kentucky har rødder i bluegrass og folkemusik fra Appalacherne

Han udgav sit første album som 19-årig i 2011, men det helt store ryk er sket i år med albummet ”Purgatory”. Childers har været på jagt efter den helt rigtige lyd, siger han. Nemlig ”den der rå og upolerede bjerglyd. Men en moderne version af den, som en yngre generation vil lytte til. Folk som jeg selv voksede op med og gerne selv vil lytte til”. Den sound har han nu fået med Sturgill Simpson som producer. Albummet udkommer i Danmark 5. januar.

Irish Mythen er irsk, men har i næsten 10 år haft base i Canada. Hun rejser meget rundt med sine sange, både i Canada, USA, Australien, Mellemøsten og Europa. Hendes stemme bevæger sig fra silkeblød til rusten og rå i kanten og bakkes op af rustikt og rytmisk guitarspil, og hun siges at have stor karisma. Mythens seneste album udkom i 2014 og blev udnævnt som årets roots-album af East Canadian Music Association (ECMA).

Anne Linnet

Caamp er Taylor Meier på guitar og vokal, og Evan Westfall på banjo. I 2016 blev deres sang ”Ohio” nr.fire på US Spotifys Viral Chart, og debutalbummet opnåede 2,5 millioner streaminger. De to er begge fra Columbus, Ohio, begyndte at skrive musik sammen i 2012, men satsede først 100 procent på musikken for tre år siden. De spiller rå og powerfuld indie-folk med en karakteristisk sound, som nu får de to til Tønder.

Tvillingerne Adam og David Moss fra Brooklyn går under navnet The Brother Brothers og byder på velklingende vokalharmonier og traditionel amerikansk rootsmusik. Her er elementer af både folk og bluegrass, men gerne med en mørk og melankolsk tone. Begge brødre har gang i sideløbende musikalske karrierer. Adam Moss på violin og vokal turnerer bl.a. med bandet Session Americana, og David Moss, cello, guitar og vokal, har udgivet soloalbums og spiller med flere forskellige. Bl.a. Ana Egge, der her i landet nok især er kendt for sit samarbejde med MC Hansen. Brødrene udgiver deres første album sammen i 2018.

Sam Kelly & The Lost Boys

Gordie MacKeeman And His Rhythm Boys (Øverste foto) fra den canadiske østkyst udgav i 2015 deres tredje album med titlen ”Laugh, Dance & Sing”. Det er præcis, hvad bandet gør til kæmpe fornøjelse for publikum. MacKeeman er fiddle, showman og stepdanser med tilnavnet ”Crazy legs”. Han og rytmedrengene giver den fuld skrue med canadisk og skotsk trad-musik, bluegrass, western swing med mere – på violin, banjo, guitar, kontrabas, percussion og vokal. De skal nok levere en fest i Tønder.

Vi kunne opleve engelske Sam Kelly & The Lost Boys i august, og i 2018 er de tilbage på TF med fuldt skub på karrieren. I efteråret udgav de albummet ”Pretty Peggy”, som musikmagasinet Mojo mener er blandt de 10 bedste folkudgivelser i 2017. Sam Kelly kan virkelig fange publikum med sin stemme og en frisk energi, der leder tankerne hen på fine navne som Mumford & Sons og The Lumineers. Med i bandet er bl.a. eminente Ciaran Algar på violin. Så du ikke bandet her i 2017, så gør det i 18. Hvis du gjorde, så gør det igen!

www.tf.dk