Der er en skøn skotsk musikfestival i vente på fredag d. 12. og lørdag d. 13. maj. Ligesom for godt et år siden benytter Baltoppen to dage og fem bands til at vise, hvor fantastisk og frodig Skotlands trad, folk & roots-scene er. Den sprudler af vitalitet og tonsvis af talent blandt både yngre og mere etablerede bands og solister med rodnettet dybt nede i den gæliske og keltiske kultur og samtidig med store evner for at fornemme og formidle musikken i nye, spændende varianter.

RURA

Kort sagt så gentager det ballerupske spillested Baltoppen succesen fra sidste års Showcase Scotland på fredag med en dobbeltkoncert fra kl. 20 og en triple lørdag kl. 17. En billet til det hele koster 595 kr. og til én aften 295. Er du under 25 år, får du en pæn rabat, også på en endagsbillet. Festivalen er et samarbejde mellem Baltoppen og Showcase Scotland Expo.

Kim Carnie

Der er meget at glæde sig til, og vi kommer rigtig flot rundt om de mange udgaver af skotsk folk. Allerførst står en af de nye, lysende stjerner på scenen med sit eget band af dygtige musikere. Kim Carnie hedder hun og er også (siden 2019) frontfigur i det succesfulde band, der runder festivalen af lørdag aften, nemlig Mánran. Hun kaldes ”stemmen, der trøster sjælen” og tager scenen med charme, sårbarhed, inderlighed og oprigtighed. I 2021 fik hun prisen som ”Gaelic Singer of the Year”. Carnie gik solo i 2018, udgav soloalbum i 2022, som allerede er blevet anerkendt som ”et af de største folk & Gaelic albums” i hendes generation. Hun har en håndfuld store navne med på denne, ”And So We Gather”.

”The Outside Track” står for anden halvdel af fredag aftenens program, og det kommer de fire kvinder og den enlige mand til at gøre fremragende med violin, harmonika, harpe, guitar, fløjter, vokaler, stepdans og glad energi – det har de vist mange gange i Danmark og over hele verden igennem de seneste 15 år. Det kvindedominerede band repræsenterer SCO/IE/CA, selv om Cape Breton-femtedelen ikke ser ud til at være med denne gang. Men bandets altid veloplagte og ekvilibristiske tilgang til musik, sang og stepdans vækker utvivlsomt samme begejstring, som den har gjort på fem kontinenter og mange festivaler, også både Celtic Connections i Glasgow og Tønder i Danmark.

The Outside Track

Lørdag indledes med trioen Project Smok, som blev dannet i 2017. Der loves en eksplosiv fusion af traditionel musik og new-age pop, og de kaldes en progressiv neo-trad trio. Ale tre er multiprisvindende musikere, der bryder genrer og gør det på et virtuost plan med et intensivt drive og samtidig med delikat følsomhed. Ali Levack (pipes/fløjter), Pablo Lafuente (guitar) og Ewan Baird (bodhrán) er på kort tid blevet et eftertragtet band ved at gå deres egne nytænkende og meget talentfulde veje.

RURA så jeg senest på Tønder festival sidste år. De fire musikere Steven Blake (pipes/fløjter/keys), Jack Smedley (violin), David Foley (bodhrán/fløjte) og Adam Brown (guitar/vokal), som fik deres første gennembrud på Celtic Connections i Glasgow i 2010, begejstrede alle ved den store udendørskoncert. RURA har en stærk position i Skotland og fejrede 10 års jubilæet med at udgive et brag af et livealbum fra det fede spillested The Fruitmarket i netop Glasgow med en række gæstemusikere. Inklusive den sanger, som definerede dem i de første år, Adam Holmes. I 2022 udgav de EP’en ‘Our Voices Echo’ med folk som Michael McGoldrick, Julie Fowlis, Duncan Chisholm, Ross Ainslie og Hannah Rarity. Og her i marts 203 udgav de albummet Dusk Moon, som har fået flotte anmeldelser.

Her i landet er Mànran (øverste foto)  nok de kendteste af disse fem navne, og meget anerkendte er de overalt med deres fokus på folkrock-traditioner. De syv musikere er Gary Innes, Ewen Henderson, Ryan Murphy , Aidan Moodie , Marcus Cordock , Mark Scobbie og altså sangerinden Kim Carnie, og de mestrer alle de instrumenter, man kan forvente og betragtes som et af de mest ikoniske af de aktuelle skotske bands. Indtil videre har de turneret i 30 lande med deres dynamiske show og fine sange på både gælisk og engelsk. Bandet har bragt og bringer stadig masser af god energi, fest og farver og fornyet styrke ind i de stolte folkrock-traditioner. De har udsendt fire succesrige albums og, som de siger derhjemme i Skotland, så ”holder de faklen højt for skotsk traditionel musik”. I kan godt glæde jer til hver og én af de mange musikere, som udgør Baltoppens Showcase Scotland Vol. 2, og til mange timers fed musik.

Se det hele på baltoppen.dk