Poul Bjerager Christiansen. Pressefoto fra fiddling.dk

Poul Bjerager Christiansen. Pressefoto fra fiddling.dk

Fem kandidater deltager i det åbne opspil lørdag 9. august om titlen som Rigsspillemand på Musik over Præstø. Det er Henrik Jansberg, Pia Nygaard, Anja Præst Mikkelsen, Ivan Bjerre Damgaard og Jørgen Dickmeiss.

I 2013 fik vi en dansk rigsspillemandsordning inspireret af den svenske ditto, som har eksisteret i mere end 100 år. Siden har der været opspil, hvor egnede kandidater (efter ansøgning) kan deltage. Der kan tildeles hædersbevisninger, herunder ”rigsspillemand”, til – som det hedder – fremtrædende og betydningsfulde traditionsspillemænd – af begge køn, naturligvis.

Danseladen slår dørene op kl. 10.15 for de fem kandidater – denne gang fire violinister og en enkelt på klarinet, nemlig Anja Præst Mikkelsen. Hver enkelt musiker får lov at udfolde sig i fire numre i ca. et kvarter.  Alle festivaldeltagere er velkomne til at overvære denne ganske særlige oplevelse.

Festivalens ankerkvinde Anne Grete Kamilles byder velkommen, hvorefter Poul Bjerager Christiansen, der selv er rigsspillemand og formand for bestyrelsen, fortæller og forklarer om rigsspillemandsordningen. Og så er det tid til første opspil.

Henrik Jansberg spiller musik fra Midtjylland og Himmerland, Pia Nygaard fra Mandø, Anja Præst Mikkelsen musik fra Sydvestsjælland efter Gunnar Jensen, mens Ivan Bjerre Damgaard på sin violin sætter fokus på musik fra Læsø efter Madvig Vilsen m.fl. Jørgen Dickmeiss runder af med musik fra Himmerland efter ‘Jyde-Peter’ og Klaus Pindstrup.

Efter denne spændende runde giver de svenske ”Riksspelmännen” Peter Hedlund, Mats Edén og Nini og Laif Carr hver et nummer. Poul Bjerager står for opsamling og afslutning, der forventes ca. kl. 12.30.

Efter opspil sidste år blev der i marts i år udnævnt 12 rigsspillemænd fordelt på ni violinister og tre harmonikaspillere (en på diatonisk harmonika). Det er et stærkt kvalificeret bedømmelsesudvalg, som efter vedtagne kriterier og procedurer bedømmer deltagerne.

www.rigsspillemand.dk kan du læse mange flere detaljer om ordningen, om opspil og hvem de første rigsspillemænd er samt meget mere.

Good luck til de fem dygtige musikere på lørdag – og lad mig slutte med at citere det gode motto eller mantra ord fra omtalte hjemmeside: ”Tradition, kvalitet, vildspil – levende kulturarv og musik i bevægelse.”

http://www.folkemusik.com/